Оригинален формат:  35 mm

Година на објавување:  2013

Времетраење:  15 мин.

Режисер:  Вук Митевски

Продуцент:  Лабина Митевска, Катрин Борингер

Монтажа:  Ник Гастер

Сценарио: Теона Стругар Митевска

Директор на Фотографија:  Вирџинија С.Мартин, Антоан Белем

Кратка содржина:
Алерик е емотивна приказна за едно момче-тинејџер, кој после смртта на својот дедо, единствен преостанат член на неговото семејство, немајќи друг избор одлучува да оди во војска и одма е испратен на бојно поле. Приказната го раскажува денот пред Алерик да го загуби својот дедо , а со тоа и своето детство и да заврши на бојното поле. Бојното поле е место каде што се изумира, каде што емоциите престануваат, каде имагинацијата се меша со реалноста и каде што момчето постанува лик од своите сништа.


Награди:

 • Најдобар анимиран филм – Меѓународен филмски фестивал, Л’Аквила, Италија, 2014
 • Награда „Вила“ за најдобар анимиран филм – Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014
 • Фестивали:
 • Фестивал на краткометражен филм во Гренобл, Франција, 2016
 • “SEE a Paris” Фестивал на југоисточен филм, Париз, Франција, 2015
 • Филмски фестивал „Источни соседи“, Хаг, Холандија, 2014
 • Trieste Film Festival, Италија, 2014
 • Les Arcs European Film Festival, Франција, 2013
 • Филмски фестивал – Алпе Адриа Синема, Трст, Италија, 2013
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм Филмини, Бугарија, 2013
 • Меѓународен филмски фестивал, Богазици, Турција, 2013
 • Mеѓународен фестивал на анимиран филм „Анимакс Скопје-фест“, Македонија, 2013
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013
 • Саревски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2013
 • Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција, 2013

Продуцентски куќи:

Сестри и брат Митевски Продукција

Ф.Рузвелт 4-38 1000 Скопје, Р.Македонија

info@sistersandbrothermitevski.com

www.sistersandbrothermitevski.com

Busse&Halberschmidt Filmproduktion oHG Kaistraße 14a 40221 Düsseldorf,

Germany info@bussehalberschmidt.de