Балканот не е мртов

Оригинален формат:
Digital
Година на објавување:
2013
Времетраење:
99 мин.
Режисер:
Александар Поповски
Продуцент:
Роберт Насков, Александар Поповски
Монтажа:
Дејан Бошковиќ, Атанас Георгиев
Сценарио:
Дејан Дуковски, Александар Поповски, Ана Ласиќ
Директор на Фотографија:
Дејан Димевски
Музика:
Кирил Џајковски
Главни Улоги:
Никола Ристановски, Драгана Костадиновска, Наташа Тапусковиќ, Јордан Симонов, Раде Шербеџија
Кратка содржина:

1905 година. Европа го достигна зенитот на славата ….Европејците се вџашени од технолошките достигнувања на Хенри Форд и браќата Рајт. Чудото со сликата во движење на Џорџ Молие и појавувањето на Сара Бернар ги забавува европските градови. Паради на радост и луксузни партии … Создадени се нови скулптури, нови споменици, нови архитектонски гиганти се изградени насекаде. Европејците ја поздравуваат новата епоха која конечно ќе го обедини стариот континент, да стави крај на војните и донесе радост, напредок и благосостојба на човештвото. Во исто време, далеку на Балканот, големата Отоманската империја се распаѓа.

фестивали:

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2015

Меѓународен филмски фестивал ОДА, Тетово, Македонија, 2014

BaNeFF, Стокхолм, Шведска, 2014

Меѓународен фестивал за студенски филм,Skena Up, Косово 2013

Меѓународен фестивал на филмска режија, Лесковец, Србија, 2013

Меѓународен филмски фестивал „Една земја, еден филм“, Апша, Франција, 2013

Официјална Веб страница:
Продуцентски куќи:
Кино око
Нобелова 12а/6
1000 Скопје, Р.Македонија
contact@kinooko.com.mk
www.balkanisnotdead.com
www.kinooko.com.mk

A Atalanta
Tobačna ulica 12, 
SI - 1000 Ljubljana, Slovenija 
info@aatalanta.si
2018-09-21T13:16:12+00:00