Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2013

Времетраење:  66 мин

Режисер:  Марија Џиџева

Продуцент:  Владимир Стојчевски, Горан Стоилковиќ

Монтажа:  Блаже Дулев

Сценарио:  Марија Џиџева

Директор на Фотографија:  Горан Наумовски

Музика:  Доријан Јовановиќ, Чалгија Саунд Систем

Кратка содржина:
Осум неженети мажи, полни надеж започнуваат долго патување до Москва во потрага по среќа. Колку е силна нивната верба дека спасот лежи во женидбата? И што се би направила жена за љубов? „Барајќи ја среќата“ е документарен филм составен од 3 приказни (Вера, Надеж и Љубов)каде судбините на главните карактери се преплетуваат со нивната потрага по среќа.


Награди:

 • Најдобар документарен филм – Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014
 • Најдобар документарен филм – Меѓународен филмски фестивал ФерФилм, Косово, 2014
 • Најдобар документарен филм во Југоисточна Европа – Фестивал на филмови од Југоисточна Европа SEE a Paris, Париз, Франција, 2014

Фестивали:

 • Eurorama Trento, Италија, 2016
 • Belgrade Docuematray and Short Film Festival, Србија, 2015
 • Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014
 • Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2014 – Најдобар документарен филм
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014
 • Ex Ponto, Љубљана, Словенија, 2014
 • Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014
 • Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2014
 • Фестивалот „Underhill“, Подгорица, Црна Гора, 2014
 • Меѓународен фестивал на документарен филм ЗагребДокс, Хрватска, 2014
 • Фестивал на европски филм – Синедејс, Скопје, Македонија, 2013
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

Продуцентски куќи:
AWARD Film & Video
ул.Коле Неделковски 12а/2
1000 Скопје, Р.Македонија
goran@award.com.mk
vladimir.stojcevski@gmail.com
www.award-film.com