Оригинален формат: DCP

Година на објавување: 2016

Времетраење: 15′

Режисер: Елеонора Венинова

Продуцент: Гоце Кралевски

Монтажа: Гоце Кралевски

Сценарио: Елеонора Венинова

Директор на фотографија: Димо Попов

Музика: Кристијан Сенсини

Главни улоги: Мите Грозданов, Илија Струмениковски


Кратка содржина:

Во напуштено македонско село последниот жител, дедо Милојко, го посетува гробот на неговата сопруга. Таму внимателно си ја планира сопствената смрт во празниот гроб до нејзиниот. Неговиот план се чини совршен се додека едно утро не се соочи со уште постар човек, дедо Јанко, кој седнал на другата страна од празниот гроб. Јанко тврди дека отворениот гроб е на родителите и си го кандисал за себе. Двајцата мажи почнуваат да се расправаат за тоа кој ќе умре во последниот гроб. Во апсурден пресврт, борбата за смрт на Милојко се претвора во борба за животот на човекот кој не го ни познава.


Фестивали:

 • Меѓународен фестивал за краткометражни филмови, Измир, Турција, 2016 – Награда за втор најдобар филм: Golden Cat Award for second best international film
 • Меѓународен филмски фестивал, Драма, Грција, 2016 – Специјална награда за Најдобра машка улога: Special Award for Best Male Acting
 • Недела на краткометражни филмови, Регенсбург, Германија 2017 (Официјална селекција)
 • Филмски Фестивал Кино Павасарис, Вилниус, Литванија 2017 (Официјална селекција)
 • Светски филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2016 (Официјална селекција – Фокус на светската кинематографија)
 • Encounters Фестивал за краткометражен и анимиран филм, Бристол, Велика Британија, 2016 (Официјална селекција)
 • Меѓународен филмски фестивал, Атина, Охајо, САД, 2016 (Официјална селекција)
 • Киненова Скопје, Македонија, 2016 (Официјална селекција)
 • Меѓународен фестивал Certamen Internacional de Cortos Ciudad de Soria, Spain, 2016 (Официјална селекција)
 • Фестивал Bogotashorts, Богота, Колумбија, 2016 (Официјална селекција)
 • Фестивал Goa Arts and Literature Festival, Индија, 2016 (Официјална селекција)
 • Охридски филмски фестивал, Охрид, Македонија, 2016 (Официјална селекција)
 • Филмски Фронт Фестивал, Нови Сад, Србија, 2016 (Официјална селекција)
 • Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2016 (Официјална селекција)
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2016 (Официјална селекција)
 • Фестивал Linea d’Ombra – Festival Culture Giovani, Салерно, Италија, 2016 (Официјална селекција)
 • Филмски фестивал ЈАГРАН, Индија, 2016 (Официјална селекција)
 • Меѓународен филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 2016 (Официјална селекција)
 • Фестивал Live at Heart Festival, Оребро, Шведска, 2016 (Официјална селекција)
 • Скопски филмски фестивал, Скопје, Македонија, 2016 (Официјална селекција)
 • Macedonian Cinema Days, Сиднеј, Австралија, 2016 (Официјална селекција)
 • Синедејс, Скопје, Македонија, 2017
 • Источноевропски филмски фестивал, Лос Анџелес, САД, 2017 (Официјална селекција)
 • Balkan Film Food Festival, Подградец, Албанија, 2017 – Награда за најдобра комедија
 • Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2017
 • Фестивал SEE A PARIS, Париз, Франција, 2017
 • Филмски фестивал Диван, Цетате, Романија, 2017
 • Фестивал ОДА, Тетово, Македонија, 2017 – Награда за најдобра монтажа
 • Македонски филмски фестивал, Торонто, Канада, 2017 – Најдобар краткометражен филм
 • Фестивал на Медитерански и Европски филм, Требиње, БиХ, 2017
 • Медитерански фестивал на краткометражен филм, Танџир, Мароко, 2017 – Специјална награда
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм Jinzan Hancheng, Ханченг, Кина, 2017
 • Меѓународен филмски фестивал Sedicorto, Форли, Италија, 2017
 • Култиватор фестивал, Скопје, Македонија, 2017
 • Меѓународен босфорски филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2017
 • Прилепски меѓународен филмски фестивал Winter Apricots, Прилеп, Македонија – Награда за најдобра кинематографија
 • Фестивал Авифест, Подгорица, Црна Гора, 2017
 • Рестл Фест, Белград, Србија, 2017
 • Филмски фестивал Фастнет, Шул, Ирска, 2018
 • Фестивал Aaretaler Kurzfilmfestival, Минсинген, Шварјцарија, 2018
 • Меѓународен филмски фестивал Линк, Вирџинија Вотер, Велика Британија, 2018
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм Киносмена, Минск, Белорусија, 2018
 • Aaretaler Kurzfilmtage, Швајцарија, 2018

Продуцентски куќи:
ДНФ Филмс 
Његошева 18 
1000 Скопје
Македонија 
+ 389 70 351 279
gkralevski@gmail.com