Вања (со маки сум се родила)(Работен наслов: Дива од домот за старци)

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2015
Времетраење:
45′
Режисер:
Синиша Ефтимов
Продуцент:
Иво Јанковски
Монтажа:
Божидар Јовановиќ
Сценарио:
Синиша Ефтимов
Директор на Фотографија:
Божидар Јовановиќ
Музика:
Вања Лазарова
Главни Улоги:
Вања Лазарова
Кратка содржина:

Филмот е приказ на нејзиниот актуелен старечки живот, испреплетен со нејзината шеесет годишна кариера. Сочинет од изјави на живите сведоци на нејзината долга кариера, архивски снимки и фотографии, “Вања (со маки сум се родила)” е портрет на најголемиот жив глас на македонската народна песна. Филмот ги обединува нејзините ѕвездени мигови од животот. На залезот на животот на Вања Лазарова, нејзина постојана преокупација и понатаму е песната. Таа секојдневно пее, исполнувајќи ги долгите пензионерски денови со убавината на македонскиот мелос.

Фестивали:

  • Star Doc Film Festival, Лос Анџелес, САД, 2016
  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015
  • „Roma Cinema Doc“, Италија, 2015
  • London Shows International Film Festival, Велика Британија
  • „All Seas Film Festival“, САД, 2015
Продуцентски куќи:
Медиа Броадцастинг
ул. Никола Парапунов 
бр.41 
1000 Скопје
Македонија 
02 3226 990
media.bcast@gmail.com

 
2019-01-15T15:37:49+00:00