Волшебниот рид

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2009
Времетраење:
22 мин.
Режисер:
Петар Џуровски
Продуцент:
Петар Џуровски
Извршен Продуцент:
Игор Цветковски
Монтажа:
Петар Џуровски
Сценарио:
Петар Џуровски
Директор на Фотографија:
Бранд Ферро
Музика:
Дејан Спасович
Главни Улоги:
Паско Кузман
Кратка содржина:

„Волшебниот рид“ е документарен филм кој со виртуелно патување ја раскажува приказната за исконскиот град Охрид и локалитетот Плаошник. Археолошките истражувања на просторот укажуваат на тоа дека Охрид бил стар крстопат на разни култури и народи. Спојувањето на различните цивилизации и религии од сите периоди, од праисторијата, па преку античкиот и ранохристијанскиот период и за време Османлиската империја, условува создавање на духовна врска која има вертикална претстава на светост. Затоа, оваа област се смета за историски космополитски простор кој ги спојува духовните цивилизации и религии. Особено внимание во овој филм е посветено на македонскиот светител и просветител Свети Климент.

Награди:

Бронзена боровинка – Меѓународен филмски фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал „I’ve Seen Films“, Милано, Италија, 2011

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011

Меѓународен фестивал на археолошки филм, Роверто, Италија, 2010

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010

Продуцентски куќи:
Лавиринт Продукција
Никола Русински 3б-2/4
1000 Скопје, Р.Македонија
lavirintpro@t-home.com

Трејлер

2018-10-22T13:52:59+00:00