Војната заврши

Оригинален формат:
4K Digital (Red1)
Година на објавување:
2010
Времетраење:
108 мин.
Режисер:
Митко Панов
Продуцент:
Митко Панов
Извршен Продуцент:
Симеон Дамевски
Монтажа:
Робин Ерард
Сценарио:
Митко Панов
Директор на Фотографија:
Пјотр Јаха
Музика:
Дуке Бојаџиев
Главни Улоги:
Музафер Етеми, Шеќерие Буќај, Енвер Петровци,Армонд Морина, Селман Локај, Сулејман Локај, Блерта Сула, Дрито Аме
Кратка содржина:

Во 1999 семејството Рахмани и нивните три деца за време на НАТО бомбардирањето во Србија емигрираат во Швајцарија. После неколку години тие се соочуваат со депортација. Очајни да останат, Расим- таткото на семејството и еден поранешен учител по музичко- организираат Албанска група за Танцување со цел на собирање на потписи од Заедницата за нивна поддршка. Војната заврши e интимна приказна која го отсликува искуството на сите иселеници во ера на глобализација. Може ли добриот човек да издржи притисоците на војна, егзил и депортација? Ќе биде ли во можност повторно да го изгради својот живот во странство?

Награди:

Специјална награда – Фестивал на јужноевропски филмови, Лос Анџелес, 2011

Медиа награда – Меѓународен Филмски фестивал Прифест, Приштина, 2010

Најдобар Филм на Балканот – Меѓународен Филмски Фестивал, Тирана, 2010

Фестивали:

Меѓународен Филмски фестивал „Златна липа“, Стара Загора, Бугарија, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Инсбрук, Австрија, 2012

Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Балкански Филмски Фестивал, Оденс, Данска, 2011

Европски Филмски Фестивал, Букурешт, Романија, 2011

Kino in der Reitschule, Берн, Швајцарија, 2010

Филмски Фестивал Готам, Њујорк, САД, 2010

Филмски Фестивал Золотурн, Швајцарија, 2010

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ , Битола, Македонија, 2010

Продуцентски куќи:
Пиреј Филм
ул. Миле Поп Јорданов 66А
1000 Скопје, Р.Македонија
pirejfilm@gmail.com

Kamera 300
L’ Ancien manege 19,
Galerie sud,
La Chaux –de-Fonds,
CH-23000, Switzerland
info@kamera300.com
www.kamera300.com

Трејлер

2018-10-22T15:19:58+00:00