Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2010

Времетраење:  26 мин. 33 сек.

Режисер:  Сенад Абдули

Продуцент:  Сенад Абдули

Извршен Продуцент:  Сенад Абдули

Монтажа:  Лазар Секуловски

Сценарио:  Сенад Абдули, Метин Изети

Директор на Фотографија:  Роберт Јанкуловски

Музика:  Шериф Мустафа

Кратка содржина:
Еден од главните проблеми со кои населението на Полог се соочуваше по Втората светска војна, без сомнение беше миграција. Преку признанија од неколку семејства од овој крај ние ги разбираме тешкотиите и притисокот кој се користел од страна на поранешниот комунистички режим во тоа време со неколку различни кругови за емиграција. Оваа појава ќе се одрази, без сомнение, на голем број граѓани со етничката припадност, кои не го прифаќаат системот. Името “Горчина” произлегува од универзалната природа.


Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

Продуцентски куќи:

Арнел Продукција

Блок 82 ба/12

1220 Тетово, Р.Македонија