Девојчето со кибритчињата

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2011
Режисер:
Филип Матевски
Продуцент:
Блаже Дулев
Монтажа:
Зоран Цаневски
Сценарио:
Филип Матевски (според истоимената приказна на Ханс Кристијан Андресен)
Директор на Фотографија:
Душан Кардалевски
Музика:
Дориан Јовановиќ
Главни Улоги:
Диана Стојковска, Катарина Илиевска, Ненад Нацев
Кратка содржина:

Краткометражен филм базиран на расказот Девојчето со кибритчињата на Ханс Христијан – Андерсен. Главниот лик во филмот е млада девојка (10-11 години), сирак, бездомник која наместо да проси продава кибрити на улица. Дејствието на филмот го следи последниот ден пред смртта на девојчето кое замрзнува од студ вечерта на Нова Година.

Награди:

Најдобар краток филм – Children’s India – Меѓународен Филмски Фестивал за деца, Индија, 2014

Фестивали:

Детски Филмски фестивал, Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

„Џифони Македонија“ фестивал за деца и млади, Скопје, Македонија, 2013

Меѓународен фестивал за деца и млади “Giffoni-Experience”, Италија, 2013

Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

ВРЕВА – Уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Мултимедијален фестивал “Sound & Vision”, Србија, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Дрим Фест Синема, Слатина, Романија, 2012

Меѓународен фестивал за детски филм, Каиро, 2012

Синедејс Фестивал на Европски Филм, Скопје, Македонија, 2011

Продуцентски куќи:
Квазар Филм
Ленинова 67
1000 Скопје, Р.Македонија
office@quasarfilm.com
2018-10-25T10:27:11+00:00