Детето во светот

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2015
Времетраење:
78`
Режисер:
Гоце Цветановски
Продуцент:
Андреј Цветановски
Монтажа:
Гоце Цветановски
Сценарио:
Владо Цветановски, Љубе Цветановски
Директор на Фотографија:
Виктор Јончевски
Музика:
Милан Симовски, Оливер Јосифовски
Главни Улоги:
Трајанка Цветановска, Јордан Плевнеш
Кратка содржина:

„Детето во светот“ е биографски филм за Љубе Цветановски, најпознатиот македонски патеписец. Филмот ќе се работи во форма на доку-фикција, односно во него ќе се мешаат снимки од патеписите кои Цветановски ги работеше за Македонската Телевизија од 1994 до 2006 година, и снимен материјал кој ќе реконструира некои од случките раскажани во неговата неодамна објавена автобиографија „Детето во мене“. Идејата е да се раскаже интимна хумана приказна за едно дете кое пораснало во забиено и оддалечено планинско село во Македонија, а кое како возрасен човек го прошетало целиот свет. За време на своите патувања, тој ги гледа, коментира и споредува сите разлики и сличности меѓу македонската и светската култура, цивилизација и обичаи. Поетиката и хуморот ќе бидат главни стилски наративни нишки на овој амбициозен документарен филм.

Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

Продуцентски куќи:
Енох Продукција 
Бул. В.С. Бато 77/2/47
1000 Скопје, 
Македонија
cvetanovski.andrej@yahoo.com
2018-10-24T12:10:18+00:00