Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2015

Времетраење:  20`/52`

Режисер:   Бесфорт Имами

Продуцент:  Горан Стојилковиќ, Владимир Стојчевски

Монтажа:  Квазим Милаими

Сценарио:  Бесфорт Имами, Катерина Момева

Директор на Фотографија:  Бесфорт Имами

Музика:  Ермаљ Мехмети

Кратка содржина:
Документарниот филм „Музиката и езерото“ е приказна за животот и работата на Суреја Имами, и неговото влијание врз албанското образование и музика. Во филмот неговите три сина ги разоткриваат деталите од животот на нивниот татко.


Фестивали:

  • Меѓународен фестивал на документарен филм, Тирана, Албанија, 2015
  • ФерФилм Фестивал, Урошевац, Косово, 2015
  • Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2015
  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015
  • Docu TIFF 2015, Tirana International Film Festival, Тирана, Албанија
  • Tetovo Film Festival, Македонија, 2015
  • Golden Sun Short Film Festival, Малта, 2015
Продуцентски куќи:

Авард Филм и Видео

Коста Новаковиќ. 1А/32

1000 Скопје, Р.Македонија

goran@award.com.mk

www.award-film.com