Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2015

Времетраење:  52‘

Режисер:  Мерита Чочоли – Сали

Продуцент:  Вегим Камбери

Извршен Продуцент: Саније Камбери

Монтажа:  Беса Мифтиу

Сценарио:  Мерита Чочоли – Сали

Директор на Фотографија:  Маријан Огненовски

Музика:  Сара Кадрии

Главни Улоги:  Елина Дули, Висар Реџепи, Уксана Морина, Сумун Рамизи

Кратка содржина:
Елина е главен лик во овој документарен филм. Но,која е Елина? Нема Албанец кој нема да ви даде еден единствен одговор: Елина е симболот на Албанскиот фолклор, пејачка со волшебен глас! Таа ги надмина границите на својата Татковина. Со нејзиниот глас, успеа да ги восхити и Швајцарците, па дури и да ја прогласат за ,,најголемото изненадување во Швајцарија за 20 век!,, Зашто? Затоа што таа успеа со невидена уметничка дарба да го сплоти Европскиот џез со Балканскиот фолклор,а преку нејзината песна да ја возвиши културната ризница и традиција на една цела генерација на Албанските творци во нејзината втора Татковина, во Швајцарија…Елина е вистинската приказна за духот на албанските творци…


Награди:

Најдобар документарен филм – Недела на албански филм, Њујорк, САД, 2015 Фестивали:

DOKU Тирана Меѓународен филмски фестивал, Албанија, 2016

Меѓународен фестивал на документарн и краткометражен филм ДОКУФЕСТ, Призрен, Косово, 2016

 
Продуцентски куќи:

Арс Медиа Клуб

Охридска бр.43

1220 Тетово, Македонија

amc-vegim@hotmail.com