Духот на баба Илонка

Оригинален формат:
Arri Alexa – Digital 35
Година на објавување:
2011
Времетраење:
90 мин.
Режисер:
Томислав Жаја (Филмографија)
Продуцент:
Борис Димитровиќ
Извршен Продуцент:
Зоран Ристевски, Кунт Огрис
Монтажа:
Хрвоје Мршиќ
Сценарио:
Ирена Крчелиќ
Директор на Фотографија:
Марко Делиќ
Музика:
Вјеран Шаламон
Главни Улоги:
Ракан Рушаидат, Антонија Станишиќ, Есма Реџепова …
Кратка содржина:

Урбано ромско семејство живее во предградието на голем град; Татко Храст(34), мајка Аска (33), нивната ќерка Мануша(9) и Баба Илонка (55), мајка на Аска, добро позната гатачка. Одеднаш Баба Илонка умира, Аска е отпуштена од работа, додека Храст го губи слухот, па тој е отпуштен од бендот за погреби во кој бил трубач. Семејството одеднаш ги губи сите извори на приходи. Поради тоа отсечени се нивната електрична енергија и телефонската врска, Аска безволно се нафрла на клиентите на својата мајка и им предвидува среќа, додека безуспешно испраќа барања за било каква работа. Мануша не сака да оди на училиште, затоа што другите деца не ја прифаќаат…

Фестивали:

Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2011

Продуцентски куќи:
Гејзер Доо
Владимир Комаров бр.38/1-3
1000 Скопје, Р.Македонија
geyzer@t-hom.mk

Formula film Croatia
Oporovechka no.12,
Zagreb, Croatia
www.formulafilm.hr

Knut.Ogris.Films Austria
Hamburgerstr. 20/3
A-1050 Vienna , Austria
www.knutogris.tv
2018-09-21T13:11:51+00:00