Епизодист

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2011
Времетраење:
22 мин.
Режисер:
Игор Алексов
Продуцент:
Блаже Дулев
Извршен Продуцент:
Ана Јорданова
Монтажа:
Тања Рибарска
Сценарио:
Александар Русјаков
Директор на Фотографија:
Душан Кардалевски
Музика:
Доријан Јовановиќ
Главни Улоги:
Јана Стојановска, Силвија Стојановска, Предраг Павловски, Игор Ангелов
Кратка содржина:

Монахињата Ана слуша радио додека го мете манастирскиот двор. Помеѓу другите вести е и онаа за новиот филм на култниот режисер од времето на комунизмот, Војо Пандиловски. Оваа обична вест , Ана ја враќа во седумдесетите години на дваесетот век, кога сонувала да стане актерка. Тогаш Ана работела како дактилографка во суд, била ќерка на доминантни родители и млада сопруга на суетен режимски сликар. Нејзиното појавување на кастинг за првиот филм на тогаш младиот режисер сосема и ги уништува соништата. Избрана да биде епизодист во една сцена на силување, режисерот и актер, вистински ја силува. Нејзиниот обид за барање на правда ја носи во затвор. Ова е линијата по која се одвива приказната, меѓутоа внатре во него се провлекува една суштинска порака за судирот помеѓу поединецот – епизодист и режимот, како и потребата да се пронајде Бог и љубов за да се победи суровоста на моќта.

Награди:

Најдобар наративен краткометражен филм – Los Angeles International Underground Film Festival, Los Angeles, USA, 2012

Награда за најдобар режисер – Los Angeles International Underground Film Festival, Los Angeles, USA, 2012

Најдобра женска улога – Филмски фестивал „Silent River“, Ирвајн/Калифорнија, САД, 2012

Најдобар меѓународен краткометражен филм – Филмски фестивал „ХолиШортс“, Лос Анџелес, САД, 2012

Гран при во категорија Конкуренција на краткометражен филм – Скопски филмски фестивал, Македонија, 2011

Фестивали:

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2011

Астерфест, Струмица, Македонија, 2012

Риверсајд Меѓународен филмски фестивал, Лос Ангелес, Калифорниа, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Меѓународниот фестивал на краткометражен филм Хилдсбург, Калифорнија, САД, 2012

Филмски фестивал Диван, Романија, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на европски филм – СИНЕДЕЈС, Скопје, Македонија, 2012

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2012

Fenetres Sur Courts, Дижон, Франција, 2012

Филмски фестивал Александрија, Александрија, САД, 2012

Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

Продуцентски куќи:
Квазар Филм
Ленинова 67
1000 Скопје, Р.Македонија
office@quasarfilm.com
2018-10-25T10:37:27+00:00