Оригинален формат:  35mm

Година на објавување:   2012

Времетраење:  102 мин.

Режисер:  Теона Стругар Митевска

Продуцент:   Лабина Митевска

Монтажа:  Николас Гастер

Сценарио:  Теона Стругар Митевска

Директор на Фотографија:  Матијас Ердли

Главни Улоги:  Викторија Абрил, Лабина Митевска, Жан Мари Галеј, Арбен Бајрактарај, Фирдаус Неби, Кејлок Фоненимум Варка

Кратка содржина:
„Жената која ги избриша своите солзи“ е емотивна приказна за две различни мајки во две различни светови. Едната доаѓа од западниот свет, живее во Франција и по трагичната загуба на нејзиното дете се обидува да најде цел за која ќе продолжи да живее. Другата пак доаѓа од сосема поинаков свет од традиционално, патријархалното општество каде работите се менуваат бавно и каде што жените влегуваат во брак, како замена за пари. Првата не сака да умре, другата пак сака да живее. Нивните патишта се спојуваат паралелно кога онаа од западното општество доаѓа во светот не другата, на исток. Ова доаѓање ненамерно и несвесно се претвота во насилно.


Награди:

„Златна мимоза“ за најдобра камера – Филмски Фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012

Фестивали:

 • Европски филмски фестивал, Малта, 2012
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал, Трст, Италија, 2012
 • Festival des Arcs, Белгија, 2012
 • Филмски фестивал, Намур, Белгија, 2012
 • Филмски фестивал во Приштина, Косово, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал, Шенаи, Индија, 2012
 • Панорама на европски филм, Грција, 2012
 • Филмски фестивал Muces, Шпанија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал, Колката, Индија, 2012
 • Филмски фестивал Regiofun, Полска, 2012
 • Фестивал на македонски филм, Канада, 2012
 • Филмски фестивал во Малага, Шпанија, 2012
 • International Crime and Punishment Film Festival, Турција, 2012
 • Galway Film Fleadh, Ирска, 2012
 • Филмски фестивал во Пусан, Кореја, 2012
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Еспо Сине, Финска, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија, 2012
 • Two Riversides Меѓународен филмски фестивал, Полска, 2012
 • Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Бразилија, Бразил, 2012
 • Сараевски филмски фестивал, БиХ, 2012
 • Филмски Фестивал Кросинг Јуроп, Линц, Австрија, 2012
 • Скопски Филмски Фестивал, Македонија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Берлинале,Германија, 2012

Продуцентски куќи:
Сестри и Брат Митевски Продакшн
Франклин Рузвелт бр.4-38
1000 Скопје, Р.Македонија
labina@sistersandbrothermitevski.com

Ostlicht Filmproduktion
Keller, Lenz, Schwab GbR
Ackerwand 23
99423 Weimar
ostlicht.de

Vertigo Film
Kersnikova 4
SI – 1000 Ljubljana, Slovenia
info@emotionfilm.si
www.emotionfilm.si

Entre Chien et Loup
28, rue de l’Amblève
1160 Brussels, Belgum
info(at)entrechienetloup.be

Дистрибутер

Urban Distribution International
Paris-New York
14 rue du 18 Août 93100
Montreuil-sous-Bois- France
contact@urbandistrib.com
www.urbandistrib.com