Оригинален формат: 35 мм

Година на објавување: 2010

Времетраење: 21мин.

Режисер: Јани Бојаџи

Продуцент: Тихомир Спирковски, Јани Бојаџи

Извршен Продуцент: Тихомир Спирковски

Монтажа: Јани Бојаџи, Иванчо Јанчев

Сценарио: Јани Бојаџи

Директор на Фотографија: Александар Карпузовски

Музика: Горан Трајковски

Главни Улоги: Мето Јовановски, Владо Јовановски


Кратка содржина:

На крајот на летото на Балканот владее голема суша. Птиците преселници враќајќи се од Север, грипосани и жедни умираат на половина пат до нивните јужни домови. Двајца луѓе Татко и Син, се обидуваат да заработат барајќи извори на вода со дрвен Чатал. Стара семејна традиција. Еден ден случајни ќе налетаат на златно-жолт кабел. И покрај противењето на Стариот, за кого тоа е “ѓаволска работа што не смее да се прави“, Синот ќе го пресече кабелот кој очигледно ги напојува Ѕвездите и Месечината. И додека моли за Гревот што го прават, со секој удар , Ѕвездите на небото, како лампиони се гаснат една по една. Последна угаснува Месечината. Како улична светилка.


Фестивали:

 • Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013
 • Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Солун, Грција, 2012
 • Филмски фестивал „Eastern Neighbours“, Утрехт, Холандија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал, Драма, Грција, 2012
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012
 • Таргова филмски и музички фестивал, Лоџ, Полска, 2012
 • Сапоро Фестивал на краткометражни филмови, Јапонија, 2012
 • Филмски фестивал One Country One Film, Франција, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Краткофил Плус, Босна и Херцеговина, 2012
 • Таборски Филмски Фестивал, Хрватска, 2012
 • Филмски фестивал во Ишиа, Италија, 2012
 • In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012
 • Исмаилиа Меѓународен фестивал на краткометражен и докумантарен филм, Египет, 2012
 • Фестивал на краткометражен филм, Португалија, 2012
 • Скопски Филмски Фестивал, Македонија, 2012
 • Фестивал на документарен и краткометражен филм „Кратки метар“, Белград, 2012
 • Регензбург Филм Фестивал (Regensburger Kurzfilmwoche), Германија, 2012
 • Меѓународен филмски и музички фестивал Кустендорф, Србија, 2012
 • Астерфест Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм, Струмица, Македонија, 2010

Продуцентски куќи:
Суб Продукција
Орде Чопела 30 а
7000 Битола, Р.Македонија
subprodukcija@gmail.com