DCP

Година на објавување:
2015

Времетраење:
9′ 45”

Режисер: Жарко Иванов

Продуцент:  Жарко Иванов

Монтажа: Гоце Цветановски

Сценарио:  Жарко Иванов, Александар Прокопиев

Директор на Фотографија: Крсте Господиновски

Музика:  Оливер Јосифовски

Кратка содржина:
Во селце близу Битола, младата овчарка го затвора трлото и се подготвува за пат во градот. На својот пат се среќава со различни луѓе. Во градот вниманието и го привлекува еден човек кој стои на средината на улицата и ги повикува луѓето да влезат, да ги погледнат чудесните „слики во движење“. Девојката за прв пат влегува во кино…


Фестивали:

 • Anilogue, Унгарија, 2019
 • StopTrik, Словенија/Полска, 2018
 • Festival Sobre Rieles, Мексико, 2018
 • Cineclube Animassa, Бразил, 2018
 • Cellu l’art Kurzfilmfestival Jena, Германија, 2018
 • Festival de Cine Silente, Мексико, 2018
 • Anim!Arte, Бразил, 2017
 • Cairo International Animation Forum, Египет, 2017
 • Animacam, Шпанија, 2017
 • CineLebu, Чиле, 2017
 • Corfu Animation FF, Грција, 2017
 • Athens Animfest, Грција, 2017
 • Animakom Bilbao, Шпанија, 2017
 • Zsigmond Vilmos FF, Унгарија, 2017 – Најдобро анимиран филм
 • Santiago del Estero FF, Аргентина, 2017
 • Kino Otok Izola, Словенија, 2017
 • Constantine’s Gold, Србија, 2017
 • SEE Paris, Франција, 2017
 • Animator, Полска, 2017
 • Tracce Cinematografiche, Италија, 2017 – Спцијално признание
 • Foto Film Tijuana, Мексико, 2017
 • Nisville, Србија, 2017
 • CartoonClub, Италија, 2017
 • Divan Film Festival, Романија, 2017
 • Fer Film Festival, Косово, 2017 – Најдобро анимиран филм
 • Joinville Short Film Festival, Бразил, 2017
 • SediciCorto, Италија, 2017
 • AlterNative, Романија, 2017
 • Tirana Film Festival, Албанија, 2017
 • Holland Animation Film Festival, Холандија, 2016
 • AsterFest, Македонија  2016 – Награда златен проектор 
 • Golden Kuker, Бугарија, 2016
 • Skopje Film Festival,Македонија, 2016
 • Balkan Film Food Festival, Албанија, 2016
 • Supertoon festival, Хрватска, 2016
 • Ohrid Film Fest, Македонија, 2016
 • CEE Ningbo Film Festival, Кина, 2016 – Награда за најдобра анимација
 • Grenoble Short FF, Франција, 2016
 • Kolkata Short FF, Индија, 2016
 • Festival de Cine de Madrid, Шпанија, 2016
 • Macedonian FF Canada, Канада, 2016
 • Minikino, Индонезија, 2016
 • Golden Dragonfly, Доминиканска Република, 2016
 • Drimon, Македонија, 2016
 • FeKK, Словенија, 2016
 • Anim’est, Романија, 2016
 • Jahorina FF, Босна и Херцеговина, 2016
 • Bosh Festival, Македонија, 2016
 • Best Shorts Competition, Соединетите Американски Држави, 2016 – Посебно признание
 • Banja Luka Film Festival, Босна и Херцеговина, 2016
 • Short of the year, Шпанија, 2016
 • Timishort, Романија, 2016
 • Adana Mediterranean Film Festival, Турција, 2016
 • Film Lab Festival, Италија, 2016
 • Tofuzi, Грузија, 2016
 • Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2016
 • Cinanima, Португалија, 2016
 • Cinetoro, Колумбија, 2016
 • Detour On The Wheels Film Festival, Италија, 2016
 • KineNova, Македонија, 2016 – Награда за најдобра анимација
 • Corto Corrente, Италија, 2016
 • Animaevka, Белорусија, 2016
 • Balkans Beyond Borders, Бугарија, 2016
 • Animateka, Словенија, 2016
 • BaNeFF, Шведска, 2016
 • Istanbul Short FF, Турција, 2016
 • Debatecine, Аргентина, 2016
 • Ateneo Ferrolan, Шпанија, 2016
 • Manaki Film Festival, Македонија, 2015
 • Cinedays, Македонија, 2015
 • Animax, Македонија, 2015 – Награда сребрена тула

Продуцентски куќи:

Флип Бук Продукција ул. Багдадска 26/1-3 1000 Скопје,

Македонија ubanob@gmail.com

2020-02-17T13:25:28+01:00