Лазар

Оригинален формат:
Година на објавување:
2015
Времетраење:
110 мин
Режисер:
Сватозар Ристовски
Продуцент:
Светозар Ристовски, Игор Нола, Галина Тонева, Гијом Де Сеил
Монтажа:
Атанас Георгиев, Беноа Делбов
Сценарио:
Светозар Ристовски, Грејс Леа Троје
Директор на Фотографија:
Дејан Димески
Главни Улоги:
Ведран Живолиќ, Дејан Лилиќ, Наташа Петровиќ, Горан Навојец, Александар Сано, Красимира Кузманова
Кратка содржина:

Лазар е незадоволен, и емотивно неповрзан со светот околу себе. Кога неговиот татко го напуштил семејството, тој морало да се снаоѓа и да биде цврст, а сега во своите средни дваесетти години се впушта во круг на криумчарење на емигранти. Неговиот поглед на светот почнува да се менува кога ќе се вљуби во Катерина, студентка по архитектура, која случајно ја сретнува…

Награди:

Најдобар филм, награда од публиката „Златна порта на Пула“, Пулски филмски фестивал, Хрватска, 2016

Најдобра актерска интерпретација „Златна арена“, Пулски филмски фестивал, Хрватска, 2016

Фестивали:

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2016

Меѓународен филмски фестивал FEBIOFEST, Прага, Р. Чешка, 2016

Festival of Tolerance – JFF Zagreb, Хрватска, 2016

Меѓународен филмски фестивал во Брисел, Белгија, 2016

Меѓународен филмски фестивал во Софија, Бугарија, 2016

Филмски фестивал „CinEast“, Луксембург, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Санта Барбара, САД, 2016

Меѓународен филмски фестивал во Варшава, Полска, 2015

Cinemed – Меѓународен фестивал на медитерански филмови, Монпеље, Франција, 2015

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015

Продуцентски куќи:
Small Moves
Костурски херои 57 л 1
1000 Скопје,
Македонија 
svetozar@smallmovesfilms.com
kornelija@smallmovesfilms.com 
www.smallmovesfilms.com   

Mainframe Productions
Nova Cesta 60,
Zagreb, Croatia
igor@mainframeproduction.com
www.mainframeproduction.com

Gala Film 
1B Strumitza Str. 
Sofia, Bulgaria
galafilm@gala-film.bg

Arizona Films
5, Boulevard Barbes
75018 Paris, France
guillaume@arizonafilms.net
www.arizonafilms.net
2018-09-21T12:11:02+00:00