Луѓе без земја

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2012
Времетраење:
66 мин.
Режисер:
Марко Ѓоковиќ
Продуцент:
Сашо Пешев, Атанас Кировски
Извршен Продуцент:
Михајло Цветанов
Монтажа:
Филип Грчевски
Сценарио:
Атанас Кировски
Директор на Фотографија:
Ѓорѓи Клинчаров
Главни Улоги:
Верица Недевска Трајкова, Емил Рубен, Горан Атанасовски, Димитар Доксевски, Гоце Влахов, Марина Поп Панкова, Александар Микич, Милан Точиновски, Наџи Шабан
Кратка содржина:

Многу од луѓето кои се бореле во отпорот против германската окупација на Грција во граѓанската војна биле прогонувани со децении потоа без разлика на нивната политичка определеност. Од неодамна овие луѓе се почувствуваа слободни да ја раскажат својата приказна.“Луѓе без земја“ е документарен филм за луѓето кои живеат во Северна Грција во текот на Граѓанската војна во Грција. Преку приказната на хероината Вера Фотева за нејзиниот живот влегуваме во ужасните судбини во животите на многу војници, нивната борба за слобода и идеали во период кога се се менува во еден миг.

Фестивали:

Синедејс Фестивал на европски филм, Скопје, 2011

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Продуцентски куќи:
New Moment Video House
Орце Николов 107
1000 Скопје, Р.Македонија
cvetanov@newmoment.com.mk
2018-10-24T09:30:12+00:00