Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2013

Режисер:  Петра Селишкар

Продуцент:  Петра Селишкар,Бранд Феро

Монтажа:  Божидар Јовановиќ-Боле, Благоја Неделковски

Сценарио:  Петра Селишкар, Тера Феро Селишкир

Директор на Фотографија:  Бранд Феро

Музика:  Џон Бонар

Главни Улоги:  Тера Феро Селишкар, Бернејс Пропаганда, Борис Пахор, Бранко Бариќ, Данило Латин

Кратка содржина:
„Мама Европа“ е приказна за Европа видена низ очите на шестгодишната Тера. Родена на Балканот, но израсната како граѓанин на светот од татко со кубанско-македонско потекло и мајка со словенечки корени, малата Тера многу бргу учи што е тоа граница. На патувањето низ поранешна Југославија со своите родители, таа запознава различни ликови и преку нивните интересни животни приказни, учи за земјите, политиката и историјата на континентот кој не е нималку обединет. Слушајќи за разликите што ги создаваат границите меѓу луѓето, Тера станува уште посигурна дека „ …нема ништо поважно од планетата Земја“.


Награди:

 • Најдобар документарен филм – Фестивал на јужнословенски филм, Тузла, Босна и Херцеговина, 2013
 • Награда за најдобра режија – Меѓународен фестивал на независен филм, Гетеборг, Шведска, 2014
 • Фестивали:
 • Брисел филм фестивал, Белгија, 2014
 • ЛСФШ, Шипањ, Хрватска, 2014
 • Филмски викенд на европски кооперативен филм, Виена, Австрија, 2014
 • Фестивал на независен европски филм Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014
 • Balkantage Munchen, Германија, 2014
 • Neisse Film Festival, Германија, 2014
 • Меѓународен фестивал на документарен филм, Лондон, Велика Британија, 2014
 • Festival Intergalactique de l’image alternative, Франција, 2014
 • Меѓународен фестивал на медитерански филм, Франција, 2014
 • Balkan Florence Express, Италија, 2014
 • Филмски фестивал Алпе Адриа Синема, Трст, Италија, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал Ротердам, Холандија, 2014
 • Загребдокс – Меѓународен фестивал на документарен филм, Хрватска, 2014
 • Филмски фестивал Слободна Зона, Белград, Србија, 2013
 • ЛИФЕ – Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словениа, 2013
 • ДокуФест – Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм, Призрен, Косово, 2013
 • Фестивал на словенски филм, Порторож, Словенија, 2013
 • Филмски фестивал Let’s CEE, Виена, Австрија, 2013
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013
 • Македокс – Меѓународен фестивал на креативен и документарен филм, Македонија, 2013
 • Саревски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2013
 • Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2013
Продуцентски куќи:

ППФП Михаил Чаков

9/5-16 1000 Скопје, Р.Македонија

brand@petrapan.com

www.petrapan.com

Petra Pan Film

Dunajska 195 1000 Ljubljana, Slovenia

petra@petrapan.com

www.petrapan.com

Co-producers: Restart Trg

Vladka Mačeka

1 10000 Zagreb, Croatia

restart@restarted.hr

www.restarted.hr

Restart Rimska 8

1000 Ljubljana, Slovenia

info@restart.si www.restart.si