Оригинален формат:  Digital 5K, 1:1,85

Година на објавување:  2015

Времетраење:  89 мин

Режисер:  Иво Трајков

Продуцент:  Роберт Јазаџиски

Монтажа:  Андрија Зафрановиќ

Сценарио:  Иво Трајков

Директор на Фотографија:  Милорад Глушица

Музика:  Тони Китановски

Главни Улоги:  Никола Ристановски, Верица Недеска

Кратка содржина:
Скопје, рани 90ти, прослава на Национален празник на од неодамна формираната независна држава Република Македонија, истовремено и 10 годишнина од бракот помеѓу Никола, заменик министер и неговата сопруга Ана. Приказната започнува со нивното враќање дома од приемот кај Премиерот. Во текот на линеарното дејствие кое се одвива во една ноќ во која кулминира мрачната криза на главните протагонисти, проследуваме флеш бек секвенци од приемот кои ја следат втората наративна линија на оваа приказна каде се отсликува професионалниот живот и искушенијата на Никола, инволвиран во еден политички скандал во неговото министерство поради кој се уапсени министерот и неколку негови соработници. Тие се свесни дека нивниот дом е прислушкуван и точно знаат во кои простории се инсталирани направи за прислушкување. Ана разочарана дека Никола заборавил на нивната годишнина, започнува расправија. Никола обземен од стравот поради апсењата и дека и него го очекува истата судбина, упорно се обидува да го пронајде извештајот за приватизација на едно државно претпријатие, кој самиот го изготвил, а е причина за скандалот. Негова главна цел и преокупација е да го уништи извештајот и сите останати докази кои ги чува во својот дом, а кои го поврзуваат со случајот. На врвот на нивната расправија, тајната полиција се појавува во нивниот дом… По нивното заминување, Ана и Никола откриваат дека насекаде во куќата се инсталирани направи за прислушкување, дури и на места каде што сметале дека ги нема. Во новонастанатата ситуација, Ана заборава на својот гнев и е обземена од страв за судбината на својот сопруг. Тие повеќе не се расправаат. По долгата исцрпувачка ноќ, Никола решава да се помири со својата судбина и да го чека утрото. Но…


Фестивали:
 • Skopje International Film Festival, Македонија, 2015
 • Cottbus Film Festival – Германија, 2015
 • Eastern Neighbors Film Festival, Хаг, Холандија, 2015
 • Let’s SEE International Film Festival – Виена, Австрија, 2015
 • Thessaloniki International Film Festival – Грција, 2015
 • International Cinematographer’s Film Festival Manaki Brothers – Битола, Македонија, 2015
 • Macedonian Film Festival – Монтреал, Канада, 2015
 • Prague International Film Festival – Чешка Република, 2016
 • The Golden Linden –Стара Загора, Бугарија, 2016
 • Finale Plzen – Чешка Република, 2016
 • Cinepolitica International Film Festival – Букурешт, Романија, 2016
 • International Film Festival – Едирне, Турција, 2016
 • Detective Film Festival – Москва, Русија, 2016
 • Wiosna Filmow – Варшава, Полска, 2016
 • Istanbul Museum of Arts / Special Screening – Турција, 2016
 • Macedonian Film Festival – Сиднеј, Австралија, 2017

Продуцентски куќи:

Кавал Филм
Јане Сандански 88-1/7
1000 Скопје, Македонија
info@kavalfilm.com.mk
www.kavalfilm.com

Aatalanta d.o.o.
Korytkova ulica 34,
1000 Ljubljana, Republic of Slovenia
www.aatalanta.si

Soundsquare a.s.
Ostrovni 126/30, 110 00
Praha 1,
Czech Republic
www.soundsquare.cz

i/o post s.r.o.
Dienzenhoferovysasy 1102/1, Prague 5,
15000, Czech Republic
www.iopost.cz