Оригинален формат: HD 2К

Година на објавување: 2011

Времетраење: 12 мин. 40 сек.

Режисер: Саша Станишиќ

Продуцент: Димитар Николов – Таки

Монтажа: Ванчо Мираковски

Сценарио: Кристина Христова- Николова

Директор на Фотографија: Роберт Јанкуловски

Музика: Мариан Нечак

Главни Улоги: Александар Копања, Јоана Поповска


Кратка содржина:
Филмот “Митот за Сара“ е кратка приказна за една историска дилема, доаѓањето на славната француска актерка Сара Бернард во Битола во екот на Првата Светска војна, кога ова место било средиште на Солунскиот фронт. Приказната започнува со доаѓаето на Сара Бернард во Битола во Август 1916 година. Во Битола доаѓа поради заљубеноста во еден француски генерал кој е еден од командантите на Фронтот а воедно и да ја забавува француската војска. Таа во тоа време имала 17 години и во Битола се задржала само едно деноноќие..Тоа деноноќие и било исполнето со ужасот и бесмислата на војната. Кај неа се јавува дилема дали да ги забавува или преку текст од некоја претстава да ги изрази своите чувства. Приказната добива во драматичност кога Сара го изговара монологот на Шекспировиот Хамлет. Преку него сака во преден план да ја стави уметноста, обесмислувајќи ги самоуништувањата и разорувањата.


Фестивали:

  • Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013
  • Филмски Фестивал Eastern Neighbours, Утрехт, Германија, 2012
  • Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012
  • Филмски фестивал Диван, Романија, 2012
  • In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012
  • SEE a Paris фестивал на југоисточен филм, Франција, 2012
  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2011

  • Продуцентски куќи:
KT ФИЛМ И МЕДИА
Климент Охридски 96
7000 Битола, Р.македонија
ktfilmmedia@gmail.com