Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2015

Времетраење:  80`

Режисер:  Петра Селишкар

Продуцент:  Бранд Феро и Петра Селишкар

Монтажа:  Благоја Неделковски, Владимир Гојун

Сценарио:  Петра Селишкар

Директор на Фотографија:  Бранд Феро

Главни Улоги:
Фране Миличински – Јежек, Кимо Похјонен, Томаж Пенгов, Чезаре Басиле, Џон Бонар, Роберт Фишер, Хуго Рејс & Тру спирит, Крис Екман, Бернис пропаганда, Тони Китановски & Черкези окркестар, Јосипа Лисац, Џон Периш & Тереза Салкиеро

Кратка содржина:
„Мојот превртен свет“ е креативен документарен филм за песните на Фране Миличински Јежек во изведба на врвни светски музичари како Крис Екман, Џон Периш, Томаж Пенгов, Јосипа Лисац, Чезаре Базиле, Hugo Race, Бернејс пропаганда, Кимо Појонен, Џон Бонар, Тони Китановски и Черкези Оркестра, Роберт Фишер… Јежек е еден од најдобрите Словенски хумористи и сатиристи. Овој филм го претставува неговиот живот преку неговите поеми, радио и тв емисии каде ги објаснува причините и начинот на нивното создавање. За време на својот животен век (1944-1988) тој останал човек за народот, застанувајќи на негова страна со својот хумор и јавни перформанси.


Официјална Веб страница:
Продуцентски куќи:

Petra Pan Film Production

Dunajska 195

1000 Ljubljana, Slovenia

petra@petrapan.com

www.petrapan.com

ППФП

Михаил Чаков бр.9/5-16

1000 Скопје, Македонија

brand@petrapan.com

www.petrapan.com

Restart Trg Vladka Mačeka 1

10000 Zagreb, Croatia

restart@restarted.hr

www.restarted.hr