Музејот – сеќавања на македонската борба

Година на објавување:
2012
Времетраење:
57 мин.
Режисер:
Маја Младеновска
Продуцент:
Миливоје Ѓорѓевиќ, Дејан Илиев
Монтажа:
Владимир Ивановски
Сценарио:
Маја Младеновска
Директор на Фотографија:
Драгољуб Николовски
Музика:
Маријан Нечак
Кратка содржина:

Приказната го опфаќа создавањето на Музејот, од идеја до реализација, се до конечното негово отворање . Филмот ја следи историската борба на македонскиот народ за неговиот идентитет, култура, јазик, слобода, држава. Во филмот ќе бидат засегнати темите од периодот на безмилосните репресии во османлиското ропство а поодделно ќе бидат претставени и најзаслужните револуционери од Илинденското востание како и членовите на Внатрешно Македонската Револуционерна Организација, Балканските војни , периодите од Првата и Втората Балканска војна се до жртвите на комунизмот.

Фестивали:

  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
Продуцентски куќи:
XXX3D
Никола Русински 12/2-5
1000 Скопје, Македонија
misko@fx3x.com
2019-01-15T13:32:45+00:00