Оригинален формат:  HD

Година на објавување:  2011

Времетраење:  30 мин.

Режисер:  Елизабета Конеска

Продуцент:  Блаже Дулев

Извршен Продуцент:   Роберт Јанкулоски

Монтажа:  Блаже Дулев

Сценарио:  Елизабета Конеска

Директор на Фотографија:  Роберт Јанкуловски

Музика:  Дарко Спасовски

Кратка содржина:
Филмот „Нашите во Стамбол“ е филм за граѓаните на Истанбул, кои се петта генерација родени во овој град. Како странски работници, нивните предци од Македонија се преселени во Истанбул во 19-от или почетокот на 20-от век. Православни според религија, тие ги почитуваат нивните празници во повеќе сакрални објекти кои се уште се користат во овој град за таа намена. Членовите на оваа колонија, главно од Егејскиот дел на Македонија, и припаѓаат на една мала заедница на ретки, вистински, долгогодишни граѓани на поранешната метропола на Отоманската империја, на големиот (повеќе милиониски) град Истанбул.


Награди:

 • Награда „Ацо Алексов“ – Астерфест – Меѓународен краткометражен филмски фестивал, Струмица, Македонија, 2013
 • Фестивали:
 • Меѓународен филмски фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013
 • Кански фестивал на корпоративни медиумски и ТВ проекти, Франција, 2013
 • Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013
 • Меѓународен фестивал на етнографски филм, Кратово, Македонија, 2012
 • Медитерански филмски фестивал на жени автори, Марсеј, Франција, 2012
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
 • Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012
 • SEE A PAris Филмски фестивал на Југоисточна Европа, Париз, Франција, 2012
 • Филмски Фестивал во Тренто, Италија, 2012
 • Денови на етнографски филм, Љубљана, Словенија, 2012
 • Меѓународен етнографски филмски фестивал, Белград, Србија, 2011
 • Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011
 • Денови на етнографски филм, Москва, Русија, 2011
Продуцентски куќи:

Македонски Центар за Фотографија

Железничка 18

1000 Скопје, Р.Македонија

info@mcf.org.mk

robert.jankuloski@gmail.com

Трејлер

Галерија