Оригинален формат:  35 мм

Година на објавување:  2010

Времетраење:  110 мин.

Режисер:  Марија Џиџева (МК), Ана Марија Роси (СР), Хана А. В. Слак (СЛО), Инес Тановиќ (БиХ), Ивона Јука (ХР)

Продуцент:  Томи Салковски (MK), Ненад Дукич (СР), Дуња Клеменц (СЛO), Aлем Бабич (БиХ), Aнита Јука (ХР), Јан Дејвс

Сценарио:   Ѓорче Ставревски, Вардан Тозија (МК), Ана Марија Росси (СР), Винко Водендорфер (СЛО), Инес Танович (БиХ), Доротеа Вучич (ХР)

Главни Улоги:
Ива Зенделска, Славиша Кајевски(MK), Горан Богдан, Нера Стрипчевиќ(ХР), Наташа Никовиќ, Сергеј Трифунович(СР), Неда Штукан, Нина Виолич (БиХ), Луција Шербеџија, Петра Говц (СЛО)

Кратка содржина:
Некои поинакви приказни е омнибус составен од пет различни приказни со ист тематски круг. Тема е мајчинството и комплексните одлуки со кои се соочува една бремена жена. Секоја од петте приказни содржи детали кои ја откриваат природата на актуелните политички и општествени настани.


Награди:

 • Награда ФЕДЕОРА (Federation of European & Meditorenian Film Critics) – Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2010
 • Специјална награда од жири – Меѓународен филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2010
 • Трета награда за сценарио – Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, Србија, 2010
 • Специјално признание – Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012
 • награда од публика – Фестивал на европски филмс, Атина, Грција (Панорама на европска кинематографија)
 • Награда за костимографија (за словенски дел од филмот) – Фестивал на словенски филм, Порторож, Словенија, 2010

Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал Синема Сити, Нови Сад, Србија, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Таормина, Италија 2010

 • Национален фестивал во Сопот, Србија, 2010
 • Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2010
 • Фестивал за актерски и филмски остварувања, Ниш, Србија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2010
 • Меѓународен летен филмски фестивал Дурес, Драч, Албанија, 2010
 • Филмски фестивал, Мостар, Босна и Херцеговина, 2010
 • Филмски фестивал, Мојковац, Црна Гора, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Варшава, Полска, 2010
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010
 • Филмски фестивал „Источни соседи“, Утрехт – Холандија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Ваљадолид, Шпанија, 2010
 • Фестивал на српски филм, Сиднеј, Мелбурн – Перт, Австралија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Картагина, Тунис, 2010
 • Art of Cinema Меѓународен филмски фестивал, Манхајм, Хајделберг, Германија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Керала, Индија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал Мадрас, Индија, 2010
 • Меѓународен филмски фестивал, Пуна, Индија, 2011
 • Меѓународен филмски фестивал, Гетеборг, Шведска, 2011
 • Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2011
 • Филмски фестивал на женски автори, Кретеј, Франција, 2011
 • Фестивал на југоисточен европски филм, Лос Анџелес, САД, 2011
 • Galway Film Fleadh, Ирска, 2011
 • City of Women Меѓународен фестивал на современи уметности, Словенија, 2011

Продуцентски куќи:
Скопје Филм Студио
Славејко Арсков бр.15
1000 Скопје, Р.Македонија
salkovski@sfs.mk

SEE Film Pro
Omladinskih brigada 224,
11070 Belgrade, Serbia
seefilm@eunet.rs

Studio Maj d.o.o.
Mestni trg1,
1000 Ljubljana, Slovenia
www.studiomay.si

Dokument d.o.o.
Logavina 12,
71000 Saraevo
Bosnia & Herzegovina
www.dokument.ba
dokumentdoo@bih.net.ba

4 Film
Berislaviceva 20,
10000 Zagreb, Croatia
www.film4.com

Dig Productions
Gold Mohur Cottage
Kilquiggin Shillelagh
Co. Wicklow, Ireland
info@digproductions.ie

Трејлер