Опера (дел од омнибусот „Скопје Ремикс“)

Оригинален формат:
RED 4 K
Година на објавување:
2012
Времетраење:
13мин.5сек.
Режисер:
Дарјан Пејовски
Продуцент:
Борјан Зафировски
Извршен Продуцент:
Огнен димитриовски, Катерина Зафировска
Монтажа:
Марко Ѓоковиќ
Сценарио:
Дарјан Пејовски
Директор на Фотографија:
Ѓорѓи Клинчаров
Главни Улоги:
Ана Стојановска, Александар Микиќ, Софија Куновска, Јовица Михајловски
Кратка содржина:

Еден човек се досадува гледајќи опера. Тој заспива. Неговата сопруга го погледнува со бес. Тој во публиката здогледува една девојка која исто така се досадува до нејзиниот партнер. Во неа тој гледа сродна душа, и сака да и привлече внимание. Девојката излегува на прошетка надвор од салата, тој оди по неа. Поради несреќни околности,неговиот обид да дојде во контакт со девојчето прераснува во комична потера низ темните ходници на театарот, пропратено со монструозни звуци на операта. Во текот на бркотницата низ лавиринтот на светла и сенки, нивните партнери пронаоѓаат далеку полесен начин за комуникација.

Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

Продуцентски куќи:
Ново Македонско Видео
Караорман бр.26
1000 Скопје, Македонија
zafirovska@nmv.com.mk
www.nmv.com.mk
2018-09-21T11:49:09+00:00