Осветлената темнина

Оригинален формат:
HD (1080-1920)
Година на објавување:
2015
Времетраење:
23`
Режисер:
Арсим Фазлија
Продуцент:
Музафер Етеми
Монтажа:
Шпетим Амети
Сценарио:
Арсим Фазлија
Директор на Фотографија:
Реџеп Ибрахими
Музика:
Илир Барјами
Главни Улоги:
Зелије Бериша, Неби Бериша, Валбона Бериша, Валон Бериша, Валмира Бериша, Диeлза Бериша
Кратка содржина:

Семејството Бериша од Призрен, Р. Косово се херои на овој документарен филм. Семејстово се состои од шест членови, таткото Неби, мајката Зелије и четири деца, Валбона, Валон, Валмира и Диелза. Освен поголемата ќерка, другите три деца на ова семејство на 7-8 годишна возраст го загубиле видот како резултат на една болест која предизвикува изумирање на клетки на видот. Субјектот на овој документарен филм е амбицијата на ова семејство да го надмине овој голем предизвик, особено мајката која од домаќинка се претворува во еден вид педагог и наставник, бидејќи таа им ги чита школските лекции на децата додека не ги научат напамет. Успехот веќе е видлив, Валон и Валмира сега се при завршување на мастер студии при Универзитетот во Тетово, додека Диелза (помалата ќерка) е на факултетот за правни студии во Призрен.

Награди:

  • „Сребрена потковица“ – Меѓународен филмски фестивал „АСТЕРФЕСТ“, Македонија, 2016

Фестивали:

  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015
Продуцентски куќи:
Сејви продукција
Ул. 146, бр. 31 Тетово
1200 Тетово, 
Македонија
asejvim@gmail.com
2019-01-15T15:05:09+00:00