Оригинален формат:  35mm

Година на објавување:  2011

Времетраење:  104 мин.

Режисер:  Владимир Блажевски

Продуцент:  Дарко Попов

Монтажа:  Благоја Неделковски

Сценарио:  Владимир Блажевски

Директор на Фотографија:  Димо Попов

Музика:  Александар Пејовски

Главни Улоги:
Јордан Симонов, Тони Михајловски, Камка Тоциновски, Џевдет Јашари, Кирил Поп Христов, Владимир Тулиев, Флора Достовска, Ратка Радманович

Кратка содржина:
Протагонисти на оваа црна комедија -панкери кои намерно се оставени на маргините во матното време на македонската транзиција. Рутината на преживување на нивните аутсајдери е вознемирена од понудата од локалната невладина организација: да се направи обединување на еднократниот култ панк бенд и тој да свири на некое бизарно “мулти-културно-случување”, кое е за да се покаже лажна слика за Македонија како земја без етничките тензии. Некои членови на групата се уште во Скопје, Република Македонија, но некои ја напуштиле Македонија за време на војната и распадот на поранешна Југославија. Отпочнувањето на класичниот жанр е “собир на бендот”, со многу пречки на граничните премини како и на патиштата. Да се покаже како живеат панкерите е предизвик за секој кој претставува моќ и власт на Балканот.


Награди:

 • „Кристален глобус“ за најдобар филм во програмата „Истокно од Западот“ – Меѓународен Филмски фестивал Карлови Вари, 2011
 • Награда за најдобар филм и МЕДИА награда – Филмски Фестивал Тирана, 2011
 • Најдобра улога/ Јордан Симонов – Филмски Фестивал Прифилмфест, Косово, 2011
 • Награда „Дијалог за меѓукултурни комуникации“ – Меѓународен Филмски Фестивал Котбус, Германија 2011
 • FEDEORA- Награда на критичари – Фестивал на медитерански филм, Копер, 2011
 • Специјална награда на жирито – Меѓународен Филмски Фестивал Прифест, 2011
 • Најдобра машка улога/ Јордан Симонов – Меѓународен Филмски фестивал Црна Гора, 2011
 • Награден на Меѓународниот Филмски Фестивал Синема Мунди, Чешка, 2012
 • Награда од публика – Меѓународен Филмски Фестивал Софија, Бугарија, 2012
 • Најдобро сценарио – Филмски фестивал на добротворни цели, Монако, 2012

Фестивали:

 • Меѓународен филмски фестивал, Сан Себастијан, Шпанија, 2014
 • Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција, 2013
 • Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013
 • Меѓународен Филмски фестивал „Златна липа“, Стара Загора, Бугарија, 2013
 • Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012
 • Филмски фестивал Диван, Романија, 2012
 • Таргова музички и филмски фестивал, Лоџ, Полска, 2012
 • Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2012
 • Европски Филмски Фестивал Палич, Србија (во конкуренција) , 2011
 • Меѓународен Филмски Фестивал Мотовун, Хрватска (номиниран за Бауер) , 2011
 • Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, Србија, 2011
 • Филмски средби, Ниш, Србија, 2011
 • Меѓународен Филмски Фестивал Реинденс, Лондон – Велика Британија, 2011
 • Филмски Фестивал, Солун, Грција, 2011
 • Музички Филмски Фестивал, Слајго, Ирска, 2011
 • Meѓународен Филмски Фестивал Хихон, Шпанија, 2011
 • Меѓународен Филмски фестивал Калкута, Индија, 2011
 • фестивал за филмска режија, Лесковец, Србија, 2011
 • фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2011

Официјална Веб страница:
www.pankfilm.mk

Продуцентски куќи:
Панк Филм
Владимир Комаров 33, 2/1
1000 Скопје, Р.Македонија
pankfilm@gmail.com

ВитаГраф
Нехруова 44,
Белград, Србија
vitagraf@eunet.rs