Плати и жени

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2009
Времетраење:
76 мин.
Режисер:
Атанас Георгиев
Продуцент:
Синиша Јуричиќ
Извршен Продуцент:
Ралф Визер, Атанас Георгиев
Монтажа:
Владимир Гојун
Сценарио:
Алчевски Марјан
Директор на Фотографија:
Димо Попов
Музика:
Фолтин
Главни Улоги:
Атанас Георгиев
Кратка содржина:

Марко и Атанас се двајца другари чии што животи би биле скоро идеални доколку немаат проблем со нивните лични документи. Имаат потреба од Европски пасоши и за да ги добијат спремни се да направат се па дури и да купат жена. Храбро и со 7.000 евра тргнуваат на пат да ја пронајдат жената од своите сништа, онаа која ќе им овозможи добивање на статус азилант и од која подоцна ќе можат да се разведат. Одисејата која ја поминуваат низ Виенскиот имигрантски пеколен живот за да ја добијат т.н. Зелена карта ја дава вистинската слика за се она што треба да се направи за да се прескокнат границите на утврдената Европа.

Награди:

Специјално признание од жири – МakeDox, Македонија, 2010

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2009

3то место награда од публика – Филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

Награда Regards Neufs/Нови погледи) – Филмски фестивал Visions du Reel, Швајцарија, 2009

Награда од публика и специјално признание од жири – Филмски фестивал Либурнија, 2009

Специјално признание од жири – Фестивал Zagreb Dox, Хрватска, 2009

Специјална награда од жири и награда Andriy Matrosov – Меѓународен филмски фестивал Human Rights, Киев, 2010

Фестивали:

Macedonian Film Festival, Мелбурн, Австралија, 2010

Kansas International Film Festival, САД, 2010

Balkan Trafik Film Festival, Белгија, 2010

Cleveland International Film Festival, САД, 2010

Hot Docs, Canadian International Documentary Festival, Торонто, 2009

DOK Leipzig, Internationales Leipziger Festival für Dokumentar– und Animationsfilm, Германија, 2009

Mumbai Film Festival, Mumbai Academy of Moving Arts, Индија, 2009

Golden Apricot / Yerevan International Film Festival, 2009

4 Screens European Festival, Париз, Франција, 2009

International Bursa Silk Road Film Festival, Турција, 2009

Diagonale, Festival of Austrian Film, Грац, Австрија, 2009

Filmhuis Den Haag, Холандија, 2009

International Documentary Film Festival “Flahertiana” Perm, Русија, 2009

International Women Film Festival, New Delhi, Индија, 2009

Kasseler Dokumentarfilm- und videofest, Германија, 2009

Prizren Dokufest, International Doumentary&Short Film Festival, Косово, 2009

This Human World, International Human Rights Film Festival, Австрија, 2009

Independent Film and Visual Art Festival, 4 Tuned Cities, Приштина, Амстердам, Скопје, Сараево, 2009

Film Festival Free Zone, Белград, Србија, 2009

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2009

European Festival, Париз, Франција, 2009

Официјална Веб страница:
Продуцентски куќи:
Трис Филмс
Владимир Комаров 32-2/1
1000 Скопје, Р.Македонија
kornelija.ristevska@gmail.com

Nukleus u.
Dalmatinska 8
Zagreb,Croatia
www.nucleus-film.hr
sinisha@nucleus-film.hr
	
Mischief Films
Goethegasse 1
Vienna, Austria
www.mischief-films.com

www.cashandmarry.com

Трејлер

2018-10-22T13:44:22+00:00