Погледни го животот низ моите очи

Оригинален формат:
Beta SP
Година на објавување:
2008
Времетраење:
45 мин.
Режисер:
Марија Џиџева
Продуцент:
Синиша Јуриќиќ
Сценарио:
Марија Џиџева
Директор на Фотографија:
Мак Вејзовиќ, Марина Колоска, Горан Наумовски, Фејми Даут
Музика:
Сеат Хаџиќ, Мугер Фугер
Кратка содржина:

Ова е приказна за еден затворен и осамен свет сместен во едно село во Македонија, село во кое што животот е како од приказна, и каде што луѓето како да живеат на некој друг простор и друго време. Луѓето таму го гледаат животот низ нивните очи, прифаќајќи ги промените на надворешниот свет многу бавно, не сакајќи да бидат дел од тие промени. Сакаат да останат понастрана од сето она што не одговара на нивниот идиличен живот. Нивните желби, стравови, борби и тајни остануваат скриени позади високите порти на нивните куќи.

Награди:

Специјално признание – Фестивал Белдокс, Србија, 2009

Гран При – Андерхил Фестивал, Подгорица, Црна Гора, 2010

Фестивали:

Meѓународен фестивал за документарен филм „Кронограф“ , Молдавија, 2009

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2009

Астра Филм Фестивал, Сибињ, Романија, 2009

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2009

Право Људски Фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

Уан Ворлд Фестивал, Приштина, Косово, 2009

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Mакедонија, 2009

Загребдокс Фестивал, Загреб, Хрватска, 2009

IDFA Меѓународен Филмски фестивал, Амстердам, Холандија, 2008

Продуцентски куќи:
Нуклеус
Далматинска 8
Загреб, Хрватска
www.nucleus-film.hr
sinisha@nucleus-film.hr
2018-10-22T14:52:31+00:00