Режисер: Николче Поповски

Продуцент: Гоце Кралевски

Монтажа: Гоце Кралевски

Сценарио: Николче Поповски

Директор на Фотографија: Фејми Даут


Кратка содржина:

Последниот преостанат жител, еден изнемоштен старец, на едно старо и напуштено село комуницира со последниот жител на соседното село преку црковната камбана. Но, еден ден старецот е вознемирен поради тоа што не добива „одговор“ од својот пријател. Решава да појде и да види што се случува. Го наоѓа својот пријател мртов, го закопува и се враќа на своето секојдневие. По некое време, старецот повторно е вознемирен, овој пат поради тоа што неочекувано се огласува камбаната од соседното село. Тој е току возбуден, што без размислување и со трчање тргнува кон другото село. Но, некаде по пат, годините си го земаат данокот.


Фестивали:

 • Светски филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2017– Награда: Краткометражни филмови 1-во место
 • Меѓународен фестивал на краткометражни филмови, Драма, Грција, 2017
 • Киненова, Скопје, Македонија, 2017
 • Синедејс, Скопје, Македонија, 2017
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Лувен, Белгија, 2017
 • Филмски фестивал, Силхет, Бангладеш, 2018
 • Меѓународен фестивал на нем филм Глоуб, Медисон, САД, 2018
 • Филмски фестивал Фастнет, Шул Ирска, 2018
 • Скопски филмски фестивал, Скопје, Македонија, 2018
 • Меѓународен филмски фестивал, Сент Петерсбург, Русија, 2018 – ПОБЕДНИК на фестивалот
 • Фестивал Light for World, Јарославл, Русија, 2018 – Награда за најдобра кинематографија и второт место во Натпреварувачка програма на краткометражни играни
 • Фестивал Balkan Film Food Festival, Подградец, Албанија, 2018 – Специјална награда од жири
 • Меѓународен филмски фестивал Тонеин, Франција, 2018 – Почесна награда
 • Краљевски филмски фестивал, Краљево, Србија, 2018
 • Дримшорт, Струга, Македонија, 2018
 • Фестивал Macedonian Cinema Days, Сиднеј, Австралија, 2018
 • Македонски филмски фестивал, Торонто, Канада, 2018 – Најдобар краткометражен филм
 • Меѓународен филмски фестивал Forteca – Пераст, Црна Гора, 2018
 • Меѓународен филмски фестивал– ОДА, Тетово, Македонија, 2018
 • Меѓународен филмски фестивал Нанси, Франција, 2018
 • Фестивал на медитерански и европски филм, Требиње, БиХ, 2018
 • Интернационален фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“, 2018
 • Филмски фестивал UNSEEN Mini Film Festival, Цавтат, Хрватска, 2018
 • Култиватор, Скопје, Македонија, 2018
 • Меѓународен фестивал Signs de Nuit, Париз, Франција
 • Меѓународен филмски фестивал Bosnia-Herzegovina Looks Around Festival, Ботроп, Германија, 2018
 • Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2018
 • Фестивал FICMA, Саламанка, Шпанија, 2018
 • Меѓународен фестивал VGIK, Москва, Русија, 2018

Продуцентски куќи:
ДНФ Филмс
Његошева 18
1000 Скопје, Р. Македонија
gkralevski@gmail.com