Оригинален формат: Вардан Тозија

Година на објавување: 2012

Времетраење: 13 мин. 40сек.

Режисер: Вардан Тозија

Продуцент: Борјан Зафировски

Извршен Продуцент: Огнен Димитриовски, Катерина Зафировска

Монтажа: Атанас Георгиев

Сценарио: Вардан Тозија

Директор на Фотографија: Димо Попов

Музика: Алек Пејовски

Главни Улоги: Дејан Лилиќ, Илија Даскалов, Огнен Ристовски, Кирил Коруновски


Кратка содржина:

Скопје 1963 година. Катастрофален земјотрес го разруши Скопје. Детскиот хор ја пее Химната „Градот убав пак ќе никне“. Скопје 2063, градот е под репресивен режим на тоталитарна власт која ги потиснува и уништува вредностите од минатото. “Остатоците” од минатото се извршуваат со апсурдни обвиненија во надмоќните судови. Во катакомбите на главниот град, судијата рутински спроведува егзекуции. Одеднаш во далечината се слуша свирче. Некој го прекршува полицискиот час.


Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013


Фестивали:

  • Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013
  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
  • Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012
  • Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

Продуцентски куќи:
Ново Македонско Видео
Караорман бр.26
1000 Скопје, Македонија
zafirovska@nmv.com.mk
www.nmv.com.mk