Година на објавување:  2016

Времетраење:  173′

Режисер:  Кристи Пуиу (Филмографија)

Продуцент:  Анка Пуиу, Мирсат Пуриватра, Лабина Митевска, Зденка Голд, Лоренс Клерк, Оливие Тери Лапинеу

Монтажа: Летиција Стефанеску, Кипријан Кимпои

Сценарио:  Кристи Пуиу

Директор на Фотографија:
Барбу Баласоиу

Главни Улоги:  Мими Ранеску, Сорин Меделени, Дана Догару, Ана Кионтеа, Џудит Стејт, Марин Григоре, Илона Брезојану, Роландо Мецангос, Каталина Мога

Кратка содржина:
“Сиера Невада” е приказна за комеморација која никогаш не се одбележува. Приказна за луѓето кои наоѓаат бегство во фиктивното, криејќи ги своите стравови зад „конкретната реалност“ кога се совладани од тага која не можат да ја разберат. Сиера Невада е несовршеното враќање на еден необичен реквием. Обид да се изнесе на големото платно делото на Аурел Рау „Агатирси“. “Не сме од северот Ниту југот. Ниту истокот, Ниту западот. Не сме ниту од центарот. Ги славиме годишните времиња. И челикот се витка под нашите заби.”


Фестивали:

Кански филмски фестивал, Франција, 2016

Продуцентски куќи:
MANDRAGORA
4Ghe. Bratianu St, Apt2
Bucharest,
Romania
anca@mandragora.ro
www.mandragora.ro

2006 d.o.o (Босна и Херцеговина)

Сестри и брат Митевски
Продукција
Ул. Френклин Рузвелт бр. 4/38
1000 Скопје,
Р.Македонија
Тел: + 389 2 3064 455
Факс: + 389 2 3064 455
labina@sistersandbrothermitevski.com

Spiritus Movens (Хрватска)

Alcatraz Films SAS (Франција)

Галерија