Синот

Оригинален формат:
Година на објавување:
2011
Времетраење:
15 мин
Режисер:
Марко Ѓоковиќ
Продуцент:
Васил Ѓуровски, Дејан Крајчевски
Монтажа:
Димитар Лазаревски
Сценарио:
Марко Ѓоковиќ (инспириран од расказот на Чарлс Буковски)
Директор на Фотографија:
Ѓорѓи Клинчаров
Музика:
Огнен анастасовски
Главни Улоги:
Никола Колев, Петар Костадиновски, Марко Ристевски, Иво Антов, Јордан Симонов
Кратка содржина:

Синот е филм за група на деца кои се борат во едно општество. Приказната се одвива во деведесетите години, кога Македонија беше на некоја раскрсница во својата самосталност и на пат за сопствено оформување. Период на транзиција, барање и докажување. Приказната се одвива во главниот град, на неговата маргина, во една мала населба на самиот крај. Главниот лик е слика на една отуѓеност и слика за една заборавена и распуштена младина. Младина без идеја и насока без пат по кој таа би се движела.

Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Меѓународен филмски фестивал „Злосторство и казна“, Истанбул, Турција, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

GO East Филмски фестивал, Бизбаден, Германија, 2012

Филмски Фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012

„Врева“ уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

Продуцентски куќи:
Круг Продукција
Блажо Орландиќ 4а
1000 Скопје, Македонија
circleprod@gmail.com

A Atalanta
Ljubljana, Slovenia,
Tobačna ulica 12, SI
info@aatalanta.si

Video House,
1000 Скопје, Македонија 
Ul. Dimitrije Tucovik 34a
mus@videohouse.mk

NuFrame
Ljubljana, Slovenia,
teo@nuframe.si

Трејлер

2018-11-15T15:24:16+00:00