Оригинален формат:  4к

Година на објавување:  2012

Времетраење:  100 мин

Режисер:
Борјан Зафировски, Огнен Димитровски, Јане Алтипармаков, Синиша Евтимов, Вардан Тозија, Даријан Пејовски, Срѓан Јaнакиевиќ, Бојан Трифуновски, Саша Станишиќ, Ѓорче Ставрески

Продуцент:  Борјан Зафировски

Извршен Продуцент:  Огнен Димитровски

Монтажа:
Јовица Пановски, Дарко Стефановски, Атанас Георгиев, Благоја Неделковски, Марко Ѓоковиќ, Ѓорѓи Димовски, Божидар Јовановиќ, Софија Самоиловска

Сценарио:
Борјан Зафировски, Огнен Димитровски, Јане Алтипармаков, Синиша Евтимов, Вардан Тозија, Даријан Пејовски, Срѓан Јанакиевиќ, Бојан Трифуновски, Саша Станишиќ, Ѓорче Ставрески

Директор на Фотографија:   Борис Мојсовски, Ѓорѓи Клинчаров, Димо Попов, Томи Салковски, Кристијан Војдановски

Музика:  Сашко Костов, Горан Атанасовски, Љупа Ангелов, Александар Пејовски, Огнен Анастасовски, PMG

Главни Улоги:
Милан Тоциновски, Kамка Тоциновски, Јана Стојановска, Јовица Михајловски, Александар Микиќ, Ана Стојановска, Дејан Лилиќ, Оливер Митковски, Петре Арсовски, Сашко Костов, Нина Гациќ, Славица Николовска-Спасова, Софија Куновска

Кратка содржина:
“Скопје Ремикс” е сублимат на македонската ликовна уметност на 21 век, во кој се вклучени 100 уметници од различни области на уметноста. Овие уметници ја покажуваат својата вмешаност во филмот со своите скулптури, слики и инсталаци. Визуелен ремикс на Скопје, составен од 9 приказни го претставува Скопје не само каков е денес, туку исто така и како уметниците би сакале да биде. Овој проект е подготвен за иднината, тој зборува повеќе за идните решенија, а помалку за минатото и проблемите. Овој филм е направен со цел да се надминат проблемите кои потекнуваат од периодот на војни, и има потреба да покаже дека на Балканот не е место каде дивеат луѓе чија желба е да се убие, но за да се илустрира дека ова е место на големите мислители и уметници. Основниот поттик на овој филм е различноста на духот на градот Скопје. Филмот кажува дека иако Скопје нема да има свои суперхерои како Gotham City (Бетмен) и Метрополис (Супермен) имаат, сите нејзини граѓани се всушност карактеристични суперхерои на градот.


Награди:

  • Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013
  • Фестивали:
  • Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013
  • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
  • Диесе Фестивал, Дижон, Франција, 2012
  • Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

Официјална Веб страница:
http://www.filmfund.gov.mk/Movies/2011/Skopje%20Remix


Продуцентски куќи:
Ново Македонско Видео
Караорман бр.26
1000 Скопје, Р.Македонија
Тел: + 389 71 26 06 26
katerina.zafirovska@gmail.com

Living Pictures
Vasa Carapic5
11000 Belgrade,Serbia
livingpictures@betel.net