Оригинален формат:  2k

Година на објавување:  2014

Времетраење:  78`

Режисер:  Огњен Свиличиќ (Филмографија)

Продуцент:  Дамир Терашек, Јања Крањ, Светозар Ристовски, Николина Вучетиќ

Монтажа:  Атанас Георгиев

Сценарио:  Огњен Свиличиќ

Директор на Фотографија:  Кристел Форниер

Музика:  ‘‘Куд плови овај брод‘‘ албум во изведба на Радојка Шверко (Есад Арнаутлиќ / Арсен Дедиќ)

Главни Улоги:  Емир Хаџихавзибеговиќ, Јасна Жалица

Кратка содржина:
Иво е средовечен возач на автобус. Неговата жена Маја е домаќинка, бидејќи боледува од висок притисок. Синот Томица е апсолвент на факултет, и живеат во Загреб во голема зграда од социјалистичкиот период. Задоволни се со својот нормален и повлечен живот. Иво е мирен и нежен сопруг, принципиелен, секогаш на страната на законот. Верува во системот и дека секое сторено кривично дело не смее да помине неказнето. За него постои јасна дистинкција помеѓу доброто и лошото и живее според тие принципи се додека еден ден неговиот син Томица не дојде дома претепан…


Награди:

 • Специјално признание – Интернационален фестивал за филмска режија, Лесковец, Србија, 2015
 • Филмски фестивал во Херцег Нови, Црна Гора, 2015 – „Златна мимоза“ за најдобар филм, најдобро сценарио и најдобар актер
 • Награда за најдобар актер во програма „Хоризонти“ – Венециски филмски фестивал, Италија, 2014
 • Најдобра режија – Филмски фестивал во Варшава, Полска, 2014
 • Најдобар актер – Филмски фестивал Котбус, Германија, 2014
 • Најдобра кинематографија – Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014
 • Најдобра женска улога – Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014
 • Најдобра машка улога – Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014
 • Најдобар актер – Филмски фестивал во Минск, Белорусија, 2014

Фестивали:

 • Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал Минеаполис Сент Пол, САД, 2015
 • Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2015
 • Филмски фестивал IndieLisboa, Лосабон, Португалија, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Сиднеј, Австралија, 2015
 • Филмски фестивал Olhar de Cinema, Куритиба, Бразил, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2015
 • Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Палмс Спрингс, САД, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Тромсе, Норвешка, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Вилнус, Литванија, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал, СОлун, Грција, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал, Колката, Индија, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал, Сингапур, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал, Дубаи, ОАЕ,2014
 • Филмски фестивал „Црни ноќи“, Талин, Естонија, 2014
 • Меѓународен филмски фестивал, Бусан, Јужна Кореја, 2014
 • CINEMED – Меѓународен фестивал на медитерански филм,Монпеље, Франција, 2014

Продуцентски куќи:
Трис филмс
Владимир Комаров бр. 33/2-1
1000 Скопје, Македонија
kornelija.ristovska@gmail.com

Biberche Productions
Brance Jerkovic 80
11 000 Belgrade, Serbia
office@biberche.com

Maxima Film
Belostenceva 6
10 000 Zagreb, Croatia
info@maxima-film.hr
www.maxima-film.hr

Kinoelektron
40, rue de paradis
75010 Paris, France
www.kinoelektron.com