Режисер: Рајко Грлиќ

Продуцент:  Иван Малоча

Монтажа:  Андрија Зафрановиќ

Сценарио:  Анте Томиќ, Рајко Грлиќ

Директор на Фотографија:  Бранк Линта

Музика:  Дуке Бојаџиев

Главни Улоги:  Небојша Глоговац, Дејан Ацимовиќ, Ксенија Маринковиќ, Божидар Смиљаниќ

Кратка содржина:
Вељко (60) е професор во средно училиште кој го посвети целиот свој живот на проучувањето на хрватската историја и јазик. Тој живее во запоставен стан во центарот на Загреб со својот татко Хрвоје (91). За време на Втората светска војна, татко му беше усташки – офицер во Хрватската фашистичка војска – и сега е врзан за креветот шест години. Згора на сè, пред помалку од една година Вељко трагично ја загуби љубовта на својот живот, Бобо (54), виолончелист. Во недостиг на волја за живот, сериозно да се занимава и со самоубиствени мисли, единственото нешто во што Вељко ужива се прошетки во доцните ноќни часови . тој талка низ празен град носи шминка и женска облека. Една вечер, група на млади луѓе го запреа,и го претепаа, мочаа врз него и го оставиа да лежи во несвест на улица. Во болницата, Маја (48), медицинска сестра која живее во подрумот на една зграда во која живее и Вељко, го препознава и се грижи за него. Маја му помага да се врати дома, таа почнува да се грижи не само за него туку и за неговиот неподвижен татко . Вељко се согласи да и помогне на нејзиниот маж, полицаецот Анте (50), подготовка на испит за хрватскиот устав. Анте, кој има тешкотии во учењето, живот исполнет со страв дека ќе падне на испит само поради фактот дека тој е Србин и затоа што тие сакаат да го ослободат од него. На тој начин започнува приказна за три многу различни луѓе кои живеат во иста зграда и кои се неочекувано и против своја волја зависни едни од други.


Продуцентски куќи:
Револушн Продукција
Сава Ковачевиќ бр.47Ј-2/13
1000 Скопје, Р. Македонија
revolutionmkd@gmail.com

Interfilm
Nova ves 45/2
10 000 Zagreb, Croatia
maja.vukic@interfilm.hr

In Film s.r.o.
Žitná 23
110 00 Prague 1,
Czech Republic
infilm@infilm.cz

Sever & Sever
Trubarjeva 21 a
SI-1000 Ljubljana, Slovenia
jani1sever@gmail.com

Галерија