Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм

Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм2018-10-04T11:12:46+00:00

Проекти

Соглсно објавениот Конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер во 2018 година, при одлучувањето Агенцијата за филм  се раководеше од приоритетите и критериумите за вреднување на пристигнатите пријави, како и според рестриктивниот овогодишен буџет и пристапи кон спроведување на законската процедура.
Агенцијата за филм согласно Нацрт-стратегијата за културен развој 2018-2022 година на Министерството за култура се водеше и од неопходноста за квалитетна селекција на поддршката  на филмски фестивали и нејзина децентрализација.
По разгледувањето на  сите пристигнати пријави за организација на филмски фестивали и манифестации во 2018 година од страна на членовите на Филмскиот совет беше констатирано дека е преголем бројот на филмски фестивали кои се организираат во Република Македонија. Повеќето од фестивалите не се разликуваат по концептот и програмите, а и не го потврдуваат квалитетот и оправданоста за нивното опстојување.  Поединечно беа евалуирани сите пријавени фестивали и согласно критериумите акцентот беше ставен на веќе етаблираните и квалитетни фестивали чие реноме, традиција, континуитет и афирмативни вредности на филмската култура во Република Македонија го потврдуваат тоа.

Бр. Назив на проект Име на подносител Поддршка  (Ден.)
1. Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм Скопје Фест „Анимакс“ Аурипигмент ДООЕЛ Скопје 500.000
2. Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ Друштво за филмски работници на Република Македонија 8.000.000
3. Тетова Интернационален филмски фестивал „ОДА“ Здружение на филмски уметници Тетова интернационал филм фестивал 3.000.000
4. Интернационален филмски фестивал „Астерфест 2018“ Асоцијација на фестивалски активности Тивериополска Филмска Алијанса Астерфест – Институт за краток и документарен филм Струмица 800.000
5. Фестивал на нов европски филм “Beach Film Festival 2018” Пик Продукција ДООЕЛ Прилеп 300.000
6. „47 Државен фестивал на непрофесионален филм“ Кино сојуз на Македонија 250.000
7. Меѓународен фестивал на етнолошки филм „Кратово 2018“ Македонско Етнолошки Друштво 120.000
8. Фестивал на планински филм „ЕХО“ Здружение  на граѓани за организација на филмски фестивал на алпинизнот.ОРГ 400.000
9. „Златно тркало 2018“ Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје 300.000
10. „Филозофски Филмски Фестивал“ Филозофско друштво на Македонија 800.000
11. Фестивал на европски филм „Cinedays“ ЈУ Младински Културен Центар 4.000.000
12. „Скопје Синема Сити“ Номад Арт Скопје – Здружение за афирмирање на културата на Р. Македонија 700.000
13. Интернационален фестивал на аматерскиот документарен филм „Камера 300“ Кино видео клуб Студио Милтон Манаки Битола 250.000
14. Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“ Здружение за промоција на документаристика МакеДокс 2.600.000
15. Патувачко кино „МакеДокс 2018“ Здружение за промоција на документаристика МакеДокс 300.000
16. Скопје Филм Фестивал Скопје Филм Фестивал 2.500.000

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

 Наслов  Продукција  Режисер  Поддршка(МКД)
Врба Сектор Филм Милчо Манчевски           76.875.000

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

 Наслов  Продукција  Режисер  Поддршка(МКД)
M Фокус Покус Вардан Тозија           20.000.000
Сестра Круг Филм Дина Дума           18.000.000

Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел 

Наслов  Продукција Режосер Поддршка(МКД) 
Таја носеше црлена шамија Вертиго Визуал Горан Дукиќ   4.500.000
Улиште Црна Мачка Продукција Блерта Башоли          3.000.000
Одиме во партизани Смалл Мовес Mетод Певец           4.500.000
18% Сиво Сектор Филм Виктор Чучков            4.500.000
Неповратно лето АРБ Филм Бесник Биша            3.500.000

Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел 

Наслов Продукција  Режисер Поддршка(МКД) 
Скендер Бег во Скопје Дарданија Кастриот Абдили                2.500.000

Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Наслов Продукција Режисер Поддршка(МКД) 
Медена земја Трис Филм Љубомир Стефанов, Тамара Котевска                3.000.000

Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Наслов Продукција Режосер Поддршка(МКД)  
Љубовникот Скопје Филм Студио Игор Иванов            2.000.000
Совест Галактика Пиктурес Агим Абдула               2.500.000
Налепница Синема Футура Георги М.Унковски               1.500.000

Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Наслов Продукција Режисер Поддршка(МКД)  
Јов Видео Студио Петковски Александар Андоноски                 1.000.000
Бебето Кодра Продукција Бен Аполони                 1.000.000

Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински удел

Наслов Продукција Режисер Поддршка(МКД)  
Скопскиот Феникс Црна Мачка Продукција Даријан Пејовски                2.000.000

Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел

Наслов  Продукција Режисер Поддршка(МКД) 
Јадица Флип Бук Иван Ивановски                 1.000.000

Листа на прифатени проекти за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

Бр. Наслов на проект Назив на организа-

торот

Директор на фестивалот  Поддршка во ден.
1. Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“ Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС Kирјана Алушевска Николовска 2.400.000
2. Фестивал за европски филм CINEDAYS Јавна установа Младински културен центар Златко Стевковски 5.000.000
3. Интернационален филмски фестивал – Астерфест Асоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, Струмица Горан Тренчовски 800.000
4. Фестивал за млади „Џифони Македонија“ Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ М Дарко Башески 2.300.000
5. Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Аурипигмент Кузман Кузмановски 800.000
6. Државен фестивал на непрофесионален филм Кино сојуз на Македонија Саша Дукоски 250.000
7. Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“ Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ – Битола / 250.000
8. Скопје Филм Фестивал Здружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал – Скопје Татјана Јаневска 2.000.000
9. Патувачки фестивал за млади Џифони Патува Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ М Дарко Башески 800.000
10. Меѓународен филмски фестивал на дебитантски филм „КинеНова“ Здружение за промовирање и развој на филмската уметност и култура Небојша Јовановиќ 400.000
11. Патувачко кино Македокс 2017 Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС Кирјана Алушевска Николовска 300.000
12. Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово“ Македонско етнолошко друштво Владимир Боцев 120.000
13. Тетово Интернационал Филм фестивал Тетово Интернационал Филм Фестивал Сабедин Селмани 800.000
14. Мобил фестивал КТ Филм и Медиа Димитар Николов 350.000
15. Интернационален фестивал на филмска монтажа Синематик Асоцијација на филмски професионалци и тв соработници АФП на Македонија Скопје Дејан Илиев 300.000
16. Златно тркало Друштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТР Зоран Димов 350.000
17. ЕХО фестивал на планински филм Здружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ – Скопје Александар Зарапчиев, Игор Талевски 300.000
18. Меѓународен филмски фестивал на духовни  и хумани вредности „Богородичен покров“ Друштво за ТВ Продукција маркетинг и интелектуални услуги Зорица Костовска 200.000
19. South- East European Film festival “SEE Film festival” Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академија Јордан Плевнеш 400.000
20. Филозофски филмски фестивал Здружение на граѓани Филозофско друштво на Македонија Ана Дишлиеска Митова 300.000
21. Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на Балканот Катавеј ДООЕЛ Саша Станишиќ 300.000
22. „Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камера Друштво на филмски работници (ДФРМ) Благоја Куновски 8.000.000

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во прв рок на одлучување

30/06/2016

Долгометражни филмови

1. Долгометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Господ постои, се вика Петрунија“ Систерс и Брадер Митевски Продакшн ДOO Скопје Теона С. Митевска 30.000.000
2. „Стравот и љубовта“ Гејзер ДООЕЛ Скопје Бранко Балетич и Мето Јовановски 30.000.000
3. „Можеби“ Дарданиа Филм ДООЕЛ Скопје Кастриот Авдили 20.000.000

2. Долгометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр  Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Истерувачи на злото“ Дрим Фектори ДООЕЛ Скопје Раско Милјковиќ 2.900.000
2. „Компатибилити“ Сектор Филм ДООЕЛ СКопје Стефан Командарев 3.400.000
3. „Соседи“ Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје Григор Абашиџе 3.200.000

 

3Долгометражни документарни филмови со мнозински македонски удел 

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Исти доживувања од различни преспективи“ Арнел Продакшен ДООЕЛ експорт-импорт Тетово Сенат Абдули 3.000.000
2. „Беба“ Квазар Филм Доо Скопје Блаже Дулев 1.990.000
3. „Боите на Преспа-Птици“ Карма Икс Ел ДОО Скопје Перо Попов 2.000.000
4. „Ѕвезден запис на Кокино“ ДМФ ДОО Скопје Сашо Миленковски 2.000.000
5. „Гарабет Тавитијан“ Мунлајт ДОО увоз – извоз Скопје Димитар Сеизов 2.000.000

 

4. Долгометражни анимирани филмови со мнозински македонски удел

Бр Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Јон Вардар против Галаксијата“ Линкс Студиос ДООЕЛ Скопје Гоце Цветановски 16.000.000

 

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1 „Baby Care“ Контрас Филм ДООЕЛ Скопје Маја Младеновска 1.000.000
2. „Коливо“ Веда Филм Продакшн ДООЕЛ Скопје Андреј Илиевски Волкашин 770.000
3. „Под иста стреа“ Вертиго Висуал ДООЕЛ Скопје Игор Христов 1.800.000
4. „Види ја ти неа“ Црна Мачка Продукција ДООЕЛ Скопје Горан Столевски 1.800.000
5. „Трите сестри“ Аурипигмент ДООЕЛ Скопје Кузман Кузмановски 1.080.000
6. „Човекот што заборави да умре“ Самојлик Филм Продакшн ДООЕЛ Скопје Димитар Оровчанец 1.000.000
7. „Езерото“ ДЕА Продукцион ДООЕЛ Тетово Бајрам Барјрами и Фатос Лумани 1.800.000
8. „Сега или никогаш“ Стори Скоп Продукција ДОО Охрид Верица Недевска Трајкова 1.000.000

 

2.  Краткометражни документарни филмови со мнозински македонски удел

Бр Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Господа од Современа“ Лист Продукција ДООЕЛ Скопје Ана Алексовска 1.000.000
2. „Македонски Дон Кихот“ ЕФА Продукција ДОО Скопје Константин Плевнеш 1.000.000
3. „Ромео и Јулија“ ОДА ДОО екпорт-импорт Тетово Александар Русјаков 1.000.000

 

3. Краткометражни анимирани филмови филмови со мнозински македонски удел

Бр Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. „Змијулче“ Флип Бук ДООЕЛ Скопје Кристина Гацова 900.000
2. „Пред“ Јунајтед Арт Инк Скопје Павле Михајловски 1.000.000

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во втор рок на одлучување за 2016 година

I  Долгометражни филмови

1. Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Најтешкото нешто Сектор Филм Сердар Акар 30.000.000

1а. Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Стела Дрим Фектори Стојан Вујичиќ 13.500.000
2. Снежана на крајот умира Вертиго Визуал Кристијан Ристески 12.300.000
3. Лена и Владимир Минд Продукција Игор Алексов 15.000.000

2.  Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Некрстени денови Стори скоп продукција Иво Трајков 6.500.000
2. Кога дрвјата паѓаат Фокус ин Марисиа Никитиук 5.500.000
3. Чувари на формулата Скопје Филм Студио Драган Бјелогрлиќ 3.500.000
4. Дивата круша Сестри и брат Митевски Нури Билге Џејлан 5.500.000
5. Бегство кон морето Гејзер Продукција Вељко Булајиќ 3.500.000

3.  Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел

Бр.

Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Брод со бисери Деа Продукција Александар Зиков

2.000.000

3а. Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Џезмен Зојдер Алјоша Симјановски 2.000.000
2. Локални херои-светски таленти Супер Продукција Ајдин Ислами 2.000.000

3б. Долгометражни документарни филмови од посебен интерес

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Гласови (Спомени на Илинденците) Њу Медиа 2016 Сигурјон Еинарсон 8.000.000

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Ковчег Пигменто студио Кирил Каракаш 1.700.000
2. Свадбата на Ана Визиони Плус Сабидин Али 1.300.000
3. Гробарот Сејви Продукција Арсим Фазлија  1.200.000

1а. Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Судир Лист Продукција Дина Дума  700.000
2. Рубин Фраме Ин Продукција Ерман Мемеди  850.000
3. Јас не сум Игор Контраст Филм Сергеј Георгиев  1.000.000
4. Магнолија Пик Продукција Ана Опачиќ  900.000

2. Kраткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Веда и Добре Флип Бук Владимир Лукаш 900.000

2а. Kраткометражни анимирани филмови од посебен интерес

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден.
1. Приказна за Македонија СТ Продукција Боби Стоименовски 2.400.000

Листа на прифатени проекти за поддршка за проекти од национален интерес во филмската дејност-производство на други аудиовизуелни дела – играна серија со малцински финансиски удел од Република Македонија

 

Бр. Наслов Продуцент (Правно лице) Режија Сценарио Број на сезони Број на епизоди Поддршка во ден.
1. Сенките на Балканот Скопје Филм Студио Драган Бјелогрлиќ Даница Пајовиќ, Дејан Стојилковиќ, Стеван Копривница, Владимир Кецмановиќ 1 11 8.000.000

Листа на прифатени проекти на конкурсот за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот, едукативни програми за унапредување на филмската култура, поддршка на членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации и за издавање на публикации од областа на филмската дејност

30/06/2016

Ред. бр. Наслов на проект Назив на организаторот Проект Поддршка во ден.
1. Чланарина за ФИПРЕСЦИ – Интернационалната федерација за филмска критика“ Друштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ) Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации 12.340
2. „Дипломски филмови“ Правно лице – Факултет за драмски уметности – Скопје Проект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот / проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 2.400.000
3. Учество на летната школа за филмска реставрација на ФИАФ во рамки на фестивалот на реставрирани и новооткриени филмови во Болоња (Il cinema Ritrovato)“ Правно лице – Н.У. Кинотека на Македонија – Скопје Проект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот 215.000
4. Издавање на филмско списание КИНОПИС Правно лице – Н.У. Кинотека на Македонија – Скопје Проект за издавање публикации од областа на филмската дејност 150.000
5. ИМАГО, европска федерација на кинематографи- чланарина Друштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ) Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации 14.191
6. Патувачко кино МАКЕДОКС 2016 Правно лице – Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС – Скопје Проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 300.000
7. Летна Филмска програма- Кафе кино Правно лице – Здружение Дирекција за култура и уметност – Скопје Проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 150.000
8. Едукативна програма за филм – Филмот и јас Правно лице – Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ Проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 100.000
9. Развој на платформа за промоција краткометражни филмови од Југоисточна Европа – SEE Shorts Правно лице – КТ Филм и Медиа ДООЕЛ – Битола Проект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 1.000.000
10. Филмско училиште за деца „Тинтири Минтири„ Правно лице – АУРИПИГМЕНТ ПРОДУКЦИЈА – Скопје проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 150.000
11. Интерактивна монтажно драматуршка аудиовизуелна форма Физичко лице – Лазар Секуловски проект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура 120.000
12. Генерално годишно собрание на членките на ИМАГО Друштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ) проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации 500.000

Листа на прифатени проекти за поддршка за пишување на домашни сценарија

Бр. Наслов на проект
Сценарио
1. Сестра Дина Дума
2. Адела, Новинар Елеонора Венинова
3. Сами Драгана Лукан Николовски

Листа на прифатени проекти за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

бр. Наслов на

проект

Назив на организаторот Директор на фестивалот  Поддршка во ден.
1. Фестивал за европски филм CINEDAYS Јавна установа Младински културен центар Златко Стевковски 4.000.000
2. Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово 2016“ Македонско етнолошко друштво Д-р Владимир Боцев 120.000
3. „Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камера Друштво на филмски работници (ДФРМ) Димитар Николов 8.000.000
4. Мобил фест КТ Филм и Медиа Драган Мишев 400.000
5. Златно тркало Друштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТР Зоран Димов 400.000
6. 12 Интернационален филмски фестивал – Астерфест Асоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, Струмица Горан Тренчовски 800.000
7. South- East European Film festival “SEE Film festival” Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академија Јордан Плевнеш 400.000
8. ЕХО фестивал на планински филм Здружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ – Скопје Игор Талевски, Александар Зарапчиев 300.000
9. Меѓународен филмски фестивал на духовни вредности Топ Ворлд-ТВ и  Филмска продукција, Скопје Зорица Костовскa 200.000
10. Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „Македокс“ Здружение за промоција на документаристика „Македокс“ Кирјана Алушевска Николовска 2.300.000
11. 24 ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА АМАТЕРСКИОТ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ „Камера 300“ Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ / 250.000
12. Меѓународен фестивал за анимиран филм Анимакс Аурипигмент Кузман Кузмановски 1.000.000
13. Државен Фестивал за непрофесионален филм Кино сојуз Македонија Саша Дуковски 250.000
14. Скопје Филм Фестивал Скопје Филм Фестивал Татијана Јаневска 2.500.000
15. Тетова Интернационал филм фестивал Тетова Интернационал филм фестивал Сабедин Селмани 800.000

Листа на прифатени проекти за поддршка за производство на други аудиовизуелни дела – играна серија

бр. Наслов
Продуцент (Правно лице)
Режија Сценарио Број на сезони
Број на епизоди
Поддршка во ден.
1. Црвениот поет Сектор Филм Николче Поповски Сашко Насев 1 10 23.000.000
2. Македонија ДФП Јадран Филм Зоран Петровски, Стојан Вујичиќ, Кристијан Милич Бранко Шомен, Огнен Ѓеоргиевски, Никола Жежов 4 (повеќегодишно финансирање) 100 283.000.000

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во втор рок на одлучување

Долгометражни филмови

1. Долгометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр.    Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. Свеќарката Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје Светозар  Ристовски 36.000.000
2. Александар СД Продукција ДООЕЛ Скопје Слободан Деспотовски 50.000.000

 

2. Долгометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр.
Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. Реквием за госпоѓа Ј Скопје Филм Студио ДООЕЛ Скопје Бојан Вулетиќ 4.500.000
2. Устав на Република Хрватска Револутион продукција ДООЕЛ Скопје Рајко Грлиќ 4.500.000
3. Словенија, Австралија, утре и светот Кино Око  ДООЕЛ Скопје Марко Небершник 4.000.000
4. Скршено КТ Филм и Медиа ДООЕЛ Скопје Едмонд Будина 3.500.000

 

3. Долгометражни документарни филмови со мнозински македонски удел

Бр.
Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. Последниот од преродбениците Деа Продукцион ДООЕЛ Тетово Кујтим Ѓонај/Бајрам Бајрами 2.000.000
2. Шампион Скопје Филм Студио ДООЕЛ Скопје Игор Иванов 3.000.000
3. Право кон ѕвездите Томато продукција ДООЕЛ Скопје Бранислав Поповиќ 2.000.000
4. Стара Дилема нова Ера Визиони ПЛУС ДООЕЛ Тетово Сабидин Али 2.500.000
5. Писмото ми го донесе шампионот Видео Студио Петковски ДООЕЛ Скопје Александар Манасиев и Мирко Трајановски 1.300.000

 

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр.
Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. Крај без крај Дрим Фектори ДООЕЛ Скопје Владимир Митревски Ѓуле 1.800.000
2. Допир Лунар Продукција ДООЕЛ Скопје Стојан Вујичиќ 1.600.000
3. Црвената соба Црна Мачка ДООЕЛ Косара Митиќ 1.800.000
4. Последните камбани ДНФ Филмс ДООЕЛ Скопје Николче Поповски 1.600.000
5. Баскет Сити Стар Продукција ДООЕЛ Скопје Димитар Банов 850.000
6. Човекот и песот Стори Скоп Продукција ДООЕЛ-Охрид Антонио Вељаноски 950.000

2. Краткометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. The man in the movie camera Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје Michele de Angelis 1.200.000

3. Краткометражни документарни филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден
1. Сите ќе умреме Хауском ДООЕЛ Битола Сашко Потер Мицевски 700.000
2. Сонцето на Царевите Кули Мунлајт Продукција ДООЕЛ Скопје Катерина Бенинова 700.000
3. Ускакан Флип Бук ДООЕЛ Скопје Виктор Соколовски 900.000

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во прв рок на одлучување

1. Долгометражни играни филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Подршка во ден
1. Здивот на Ангелот Орион Продакшн Јани Бојаџи 18.000.000
2. Жртва Смалл Мовес Марија Џиџева 18.000.000
3. Ах Љубов моја Авард Филм и Видео Коле Ангеловски 14.300.000
4. Пијавици Панк Филм Драган Маринковиќ 7.000.000
5. Kharms Мануфактира Продукција Иван Болотников 7.000.000
6. Жаба Скопје Филм Елмир Јукиќ 5.400.000

2. Долгометражни документарни филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Подршка во ден
1. Каубој Македонски Дрим Фектори Фабио Ферреро 1.200.000

 

3. Краткометражни играни филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Подршка во ден
1. Старо железо Стримон Филм Златко Калеников 1.000.000
2. Cut here Вертиго Висуал Кристијан Ристески 2.000.000
3. Денови како домино Круг Филм Лавинија Софорниевска 1.000.000
4. Ќе дојдат децата Круг Филм Ана Јакимска 1.000.000
5. Кога не нема Квазар филм Стефан Палитов 1.000.000
6. Еден збор Сејви Продукција Арсим Фазлија 2.000.000
7. Шеќерни луѓе Сузи Кју Продукција Сузана Диневски 2.000.000
8. Елена Пигменто Студио Дина Дума 1.000.000
9. Разговор за животот Галактика Пиктурес Агим Абдула 1.000.000
10. Бет Ики Филм Продукција Ујкан Хусај 580.000

4. Краткометражни документарни филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Подршка во ден
1. Бегалец Њу Момент Видео Хаус Душан Дракалски 1.000.000
2. Песна за Бекташот Сити Стар Гоце Цветановски 1.400.000
3. Сонот на Дервишот Луна Парк Продукција Горан Костадинов 890.000

5. Краткометражни анимирани филмови

Бр. Наслов Продуцент Режија Подршка во ден
1. Кружно патување на монахот Флип Бук Жарко Иванов 1.760.000
2. Илузија Веда Филм Продакшн Јелена Бешир 240.000
Поддршка за пишување на сценарија
Назив на проект
          Вид на проект/ жанр Име на подносител
Бруто износ (Ден.)
Слатка горчина на зрелите калинки Долгометражен игран/ драма Андреј Илиевски Волкашин 180.000
Полноќен воз Долгометражен игран/ драма Круг Продукција/ Ана Јакимска 180.000
Алшар Долгометражен игран/ драма Огнен Георгиевски 180.000

Поддршка за организирање на домашни фестивали и

други филмски манифестации од меѓународен карактер

Назив на проект Место на одржување/ датум Име на подносител Поддршка 

(Ден.)

36 ИФФК

Браќа Манаки

Битола – септември 2015 ДФРМ 7.700.000
Cinedays Скопје – ноември 2015 МКЦ 4.000.000
МакеДокс Скопје –

јуни 2015

Македокс 2.000.000
Џифони Македонија Скопје – октомври 2015 Џифони М 2.300.000
Скопје Филм Фестивал Скопје – април 2015 Скопје

Филм Фестивал

2.000.000
Астер Фест Струмица – мај 2015 Тиверполска филмска алијанса 800.000
Анимакс Скопје – октомври 2015 Аурипигмент 800.000
ОДА Филм Фестивал Тетово – септември 2015 Ода филмска продукција 800.000
Џифони Патува Прилеп, Битола, Охрид, Тетово (мај, јуни, авг, сеп.) Џифони М 800.000
Фестивал на француски филм во Македонија и француски Кино клуб Скопје – јуни 2015 Француски институт – Скопје 300.000
Festival on wheels Прилеп, Штип , Куманово, Струга, Дојран Катавеј 600.000
Златно Тркало Скопје – април 2015 Супер продукција БТР 400.000
Мобил Фестивал Скопје – ноември 2015  КТ Филм и Медиа 400.000
44 Фестивал на непрофесионален филм Дојран – мај 2015 Кино сојуз на Македонија 200.000
Камера 300 Битола – 2015 Кино видео клуб студио Милтон Манаки 200.000
SEE a Paris Париз и Берлин ЕСРА 200.000
Скрипт Фест Скопје – мај 2015 Македонија Презент 200.000

Одобрени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2014 година

 Долгометражни играни филмови со македонски мнозински уддел

Наслов  Продукција  Режија  Износ (МКД) 
Исчезнатиот Арб филм Арбен Тачи 16.000.000
Шеќерно дете Скопје филм Студио Игор Иванов 46.000.000
Дедо и внук Пандорас Бокс Продукцион Илија Пиперковски 16.000.000
Проект Хепинес Ново Македонско Видео Борјан Зафировски 16.000.000

Долгометражни играни филмови со македонски малцински уддел

Наслов  Продукција  Режија  Износ (МКД) 
Ноќен живот Систерс и Брадер Митевски Дамјан Козоле 7.000.000
Љубовта на Лена ФХ3Х ДОО Скопје Флоријан Гааг 5.000.000
Банат КТ Филм и Медиа Адриано Валерио 7.000.000
Доме слатки доме Арнел Продакшн Фатон Бајрактари 3.000.000

Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински уддел

Наслов  Продукција  Режија  Износ (МКД) 
Љубовна соба Сузи Кју Продукција Сузана Диневски 3.000.000
Човекот со две лица Авард Филм и Видео Марија Џиџева 4.000.000
Глас од Букурешт Леоид филм Леотрим Идризи 1.150.000
How do you define arrogance? Холистик Небојша Илиевски 1.200.000

Краткометражни играни филмови со македонски мнозински уддел

Наслов  Продукција  Режија  Износ (МКД) 
Патики Лавиринт Продукција Лидија Мојсовска 870.000
Исклучиво жолти лалиња Аурипигмент Кузман Кузамановски 1.000.000
Татко Смалл Мовес Светозар Ристовски 2.000.000
Ние и тие Лунар – Скопје Стојан Вујичиќ 880.000
Чевли Круг филм Бранко Костовски 1.500.000
Борба за смрт ДНФ Филмс Елеонора Венинова 2.000.000

Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински  уддел

Наслов  Продукција  Режија  Износ (МКД) 
Ренесансен Ембрион Лавиринт Продукција Милан Јашиќ 820.000
Дива од домот за старци Медиа Броадцастинг Синиша Ефтимов 850.000

Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински  уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Тивката Мира Фрагмент филм Ѓорче Ставревски 1.000.000
Кавал ТВ Студио 7 Саша Станишиќ 1.180.000
АКТ Пиреј Филм Ацо Станковски 2.500.000

Програми

Програма 2014

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Кога денот немаше име Систерс анд Бротхер Митевски Теона С. Митевска 30.000.000
Цар Самоил Хоризон Филм Антонио Митриќески 30.000.000
Чекај ме (Сведок) Пиреј Филм Митко Панов 30.000.000
Златна Петорка Револутион дооел Горан Тренчовски 12.000.000
Омниблуз ДМФ доо Скопје Александар Русјаков 12.000.000
Септември Скопје Филм Студио Даријан Пејовски 12.000.000

Долгометражни филмови со македонски малцински уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Татко Скопје Филм Студио Висар Морина 5.000.000
Шишка Де Лукс Кино Око Јан Цвитковиќ 5.000.000
Сиера Невада
Сестри и Брат Митевски Кристи Пуиу 5.000.000

Документарни филмовисо македонски мнозински уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Осветлената Темнина Сејви Продукција Арсим Фазлија 900.000
8/Македонска Чалгиска Традиција Авард Филм и видео Блаже Дулев 2.000.000
Опера ДЕА Бајрам Бајрами 900.000
Пожарникарот Муци ТВ Студио 7 Саша Станишиќ 600.000
Театарот Скупи Фокус Покус Владимир Блажевски 3.000.000
Берн Берн Визиони Плус Сабидин Али 2.000.000
ТАТ (Транзициска еуфорија или национална измама) Мозаик Битола Сашо Миленковски 1.200.000

Кратки играни филмови со македонски мнозински уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Земја Фрамеин Продукцион Ибрахим Деари 900.000
Денот кога сакав да умрам Лавиринт Продукција Петар Џуровски 2.000.000
Аида Арнел Продакшен Сенад Абдули 2.000.000
Карма Круг Филм Владимир Митревски 900.000
Секој ден мора да се јаде Фрагмент Филм Скопје Марко Ѓоковиќ 2.000.000
Касапот Продукција Сидор Илчо Царовски 900.000
Пепи и Муто Фокус Покус Филмс Георги Унковски 900.000
Роденден Сектор Филм Косара Митиќ 2.000.000

 

Анимирани филмови со македонски мнозински уддел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Девојката што паѓа Флип Бук Владимир Лукаш 800.000
Готлиб Узенгија Крсте Господиновски 900.000

Програма 2013

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Наслов  Продукција Режија Износ (МКД)
Крани Фрагмент филм/Трис Филмс Ѓорче Ставревски 12.000.000
Земја на праските Филмска работилница национални културни вредности Јане Ќортошев          12.000.000
Аферата Мис Стон ДФПМ Кино Око Дарко Митревски          30.000.000
Слобода или смрт Панк Филм Владимир Блажевски          30.000.000
Безимени Дрим Фектори Вардан Тозија          12.000.000
Балканот не е мртов Кино Око Александар Поповски            3.000.000
Незаборавена пролет во заборавено село Мануфактура Куштрим Бектеши          12.000.000

Долгометражни  играни филмови со македонски малцински удел

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Жената на мојот живот КТ Филм и Медиа Антониј Дончев 5.000.000
Мирни луѓе Трис Филмс Огнен Свиличиќ 5.000.000
Инферно Сектор филм Винко Модерндорфер 5.000.000

 

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Долу од рајот Катавеј дооел Саша Станишиќ 1.800.000
Правила на уметноста ОДА Сабедин Селмани 2.000.000
Колор Негатив Квазар Филм Марија Апчевска 2.000.000
Вампир Квазар Филм Игор Алексов 2.000.000
Заседа Бумеранг АВЕ Филип Матевски 1.626.171
Кукавици Мануфактура Небојша Јовановиќ 900.000
Кај изворот Визиони плус Сабидин Али 900.000

Краткометражни играни филмови со македонски малцински  удел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Giza Zoo Фокус Покус Ахмед Гонеими 600.000

Документарни филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Батко Ѓорѓија патува за Баграм Лајт Продакшн Фросина Наумовска 1.500.000
Музиката и езерото Авард филм и видео Бесфорт Имами 900.000
Последен отпор на старецот АРБ Филм Арбен Тачи 1.500.000
Детето во светот ЕНОХ Гоце Цветановски 1.464.055
Патот на локумот МЦФ Филм Продукција Елизабета Конеска 2.000.000
Зошто Јас Арнел Продакшн Сенад Абдули 2.000.000

Документарни филмови со македонски малцински удел

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Мојот превртен свет ППФП Скопје Петра Селишкар 2.000.000

Анимирани филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Кружно патување на Марето Дооел Флип Бук Жарко Иванов 850.000
ХО Веда Филмс Иван Ивановски 850.000
Момчето со скината чорапа во десната рака Сестри и брат Митевски Продукција Теона С. Митевска, Вук Митевски 2.000.000

Програма 2012

Долгометражни мнозински играни филмови

Наслов  Продукција Режија Износ (МКД)
Медена ноќ Кавал Филм Иво Трајков 25.000.000
Ослободување на Скопје ДФВП Партизанс Раде Шербеџија 30.000.000

Долгометражни  играни филмови со македонски малцински финансиски удел

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Пресуда Сектор Филм Стефан Командарев 6.000.000
Споменик на Мајкл Џексон Дрим Фактори Дарко Лунгулов 5.000.000

 

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Подигравка Револутион Дооел Горан Тренчовски 2.000.000
409 Марни Филмс Даријан Пејовски 2.000.000
Убаво време за умирање Арнел Продакшен Сенад Абдули 1.500.000
Намини бар еднаш Скопје Филм Студио Косара Митиќ 900.000
Влакна Партес Продукција Елеонора Венинова 900.000
Овцата Веда Филмс Изер Алиу 600.000

 

Документарни филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Последниот Македонец од Македонија Тринити плус продукција Илија Пиперкоски 2.000.000
Сите сме исти Арка Медиа Александар Зиков 1.500.000
Тага и  радост Визион Плус Сабидин Али 1.500.000
Не чепкај со валкани раце Сити Стар Скопје Венцислав Ристов     600.000

Анимирани филмови

Наслов Продукција  Режија Износ (МКД)
Кружно патување на сенката Флип Бук Жарко Иванов      600.000

Програма 2011

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Парада Сектор Филм Срџан Драгојевиќ 5.000.000
Ловец на Звуци Квазар филм Петар Одаџиев 5.000.000
Состојба на шок Панк Филм Андреј Кошак 5.000.000

Анимирани филмови

Наслов  Продукција Режија Износ (МКД)
Алерик Сестри и брат Митевски Вук Митевски 1.200.000

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Мајсторот Видик Продукција Иво Трајков 30.000.000

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ(МКД)
Материјал за аудиција (Потстанар) Трис Филмс Ѓорче Ставревски 2.000.000
Човекот кој имаше чудна навика да ме мава со чадор по глава Наше Маало Продукција Вардан Тозија 1.900.000

Документарни

Наслов  Продукција Режија Износ (МКД)
Оркестар за погреби и свдаби Трис Филмс Атанас Георгиев 2.000.000
Сеќавања на Македонската борба ХХХ3Д Маја Младеновска 2.400.000
Елина Арс Медиа Клуб Мерита Цоцоли 2.400.000
Манаки- Приказна во слики МЦФ Филм Продукција Роберт Јанкуловски 2.400.000
Два пати мртов Елвен Филм Љумтурије Хајро 900.000
Приказна за една зграда Дрим Фектори Билјана Гарванлиева 2.400.000

Програма 2010

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Духот на бабата  Илонка Гејзер Ф. П. Томислав Жаја 6.000.000
Мајки (Како бебе) Банана Филм Милчо Манчевски 55.800.000
Жената која ги избриша своите солзи (Пазар) Сестри и брат Митевски Теона Стругар Митевска 31.000.000

 

Кратки играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Вишновата градина Молика филм Гоце Димовски 900.000
Љубовта на Билбордот Пегаз Игор Соколовски 900.000
Магдалена (Брачен Помошник) Енох Андреј Цветановски 900.000
Епизодист Квазар филм Доо Игор Алексов 900.000
Бардо (Балон) Авеа Филм Марија Апчевска
Г-ѓа Рубин (Г-ѓаЕрме) Авард филм и видео Костадин Анастасов 900.000
Образ Арка Медиа Стефан Сидовски 900.000
Kафеана Лина-Р прес Диелза Мифтари 900.000
Синот (Синот на сатаната) Круг Продукција Марко Ѓоковиќ 900.000
Mитот на Сара КТ Филм и медиа Саша Станишиќ 900.000

Документарни филмови

 Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Си барам невеста Авард Филм и видео Марија Џиџева 2.000.000
Луѓе без земја Њу Момент видео хаус Марко Ѓоковиќ 3.000.000
Херојот од урнатините АРС Медиа клуб Мерита Чочоли 1.300.000
Изгубени траги Агора Продукција Сефедин Нуредини 3.000.000
Горчина Арнел Продукција Сенад Абдули 1.000.000
Мојот Американски Аџилак Филм за нас Павлина Проевска 610.000

Анимирани филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Game over Mosion Universe Никола Танчевски 2.200.000

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Соба со пијано Скопје Филм Студио Игор Иванов 30.000.000
Децата на зимското сонце Хоризонт Филм Антонио Митрикески 30.000.000
Враќање Дарданиа Филм Кастриот Абдили 12.000.000
Бучно АКА Филм Анета Лешникова 12.000.000
Мал Бог на Љубовта Кавал Филм Жељко Сошиќ 3.000.000

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Девојчето со кибритчињата Квазар Продукција Филип Матевски 900.000
Жарче Наше Мало Томислав Алексов 900.000

Документарни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Сеништа Њу лукс Скендер Рауфи 600.000
Алхемија на звукот Наше Маало Сузана Диневски 600.000
Macedonia mon amour ЕФА Продукција Инго Лангер 2.000.000
Десидент Лавиринт Продукција Петар Џуровски 2.000.000

Анимирани филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Ego Death Трис филмс Иван Ивановски 600.000
Оазата Контра Банда Борис Дамовски 12.000.000

Програма 2009

Долгометражни играни филмови

Наслов Фирма Режија  Износ (МКД)
Трето полувреме Кино Око Дарко Митревски 30.000.000
Чекајќи ги парите СД Продукција Слободан Деспотовски 25.000.000
Лазар (Мојот брат Лазар) Small moves LTD Светозар Ристовски 20.000.000
Татко ОДЕОН СЦЕНА 7 Шќипе Нуредини 5.370.000
Мисија Лондон Dream Factory Димитар Митовски 6.000.000
Како да ме нема Сектор Филм Хуанита Вилсон 7.400.000
Нормал Свет Филма Јулиус Шевчик 11.500.000

Краткометражни играни филмови

Наслов Фирма Режија  Износ (МКД)
Крај на светот Суб Продукција Јани Бојаџи 600.000

Документарни

Наслов Фирма Режија Износ (МКД)
Whit Macedonia/We are 3X Сигурјон Еинарссон 3.000.000
Илинденски Марш Томато Продукција Бранислав Поповиќ 1.800.000
Нашите во Стамбол (Најстарите печалбари – Македонците во Истамбул) МЦФ Елизабета Коневска 3.000.000
Без Визи ППФП Петра Селишкар 3.000.000
Волшебниот Рид Лавиринт Продукција Петар Џуровски 900.000
Дода Вис Продукцион Висар Вишка 3.000.000
Корен Елвен Филм Артур Скендо 2.200.000
Крв за крв Магично Око Астрит Омери 1.200.000
Плати и жени Трис Филмс Атанас Георгиев 300.000

Анимирани

Наслов Фирма Режија  Износ (МКД)
Момчето кое никогаш не слушаше Student Film Зорица Зафировски 90.000
Вистинска приказна за Хансел и Гротел Македонска Крепост Гоце Цветановски 700.000

Програма 2008

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Приказна за дивиот исток Триангл Столе Попов 30.000.000
Панкот не е мртов Панк Филм Владимир Блажевски 15.400.000
Ова не е Американски филм Мануфактура Сашо Павловски 21.500.000
Војната заврши Пиреј Филм Митко Панов 12.300.000
Исток-Запад-Исток СМ-АРТ Ѓерѓ Џовани 15.300.000
Земјата помеѓу границите NoBudget production Арбен Кастрати 4.300.000

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Недовршена приказна Кавал филм Наум Михајловски 2.450.000
Радост Фабрика Александар Русјаков 1.850.000
Еден Студентски Вардан Тозија 770.000

Документарни

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Шнајдерки Дрим фактори Билјана Гарванлиева 2.100.000
Отворени гробови Магна култ Драги Савевски 2.700.000
Чедо Магично око Аљоша Симјановски 2.700.000
Кадаре Елвен Филм Алберт Дило 2.700.000
Шарски зраци АРБ Филм Арбен Тачи 5.600.000

Анимирани

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Внатре (Осаменост) Студентски филм Иван Ивановски 200.000

Манифестации, Фестивали и Презентации во странство

Име на фестивал Износ (МКД)
Астер фест – Струмица 900.000
Фестивал на Ромски Филм 600.000
Браќа Манаки Битола 1.200.000
Cinema Dance 1.800.000
Презентации на Светски фестивали 5.600.000

АНЕКС ПРОГРАМА ЗА ФИЛМСКА ДЕЈНОСТ 2008

Долгометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Созерцание (Јосифовиот Пат) Кавал Филм Иво Трајков 7.300.000
Некои други приказни – Замена Скопје Филм Студио Марија Џиџева (и други автори) 6.000.000
Скопје Ремикс (Д- Скопје) Ново Македонско Видео Омнибус-повеќе автори 21.500.000

Краткометражни играни филмови

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Човекот што не сакаше да умре 3X Гоце Цветановски 2.450.000
Mаратонист Лина-Р прес Роберт Бачај 2.450.000

Документарни

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Далеку од дома Блу Танг Чедо Поповски 2.150.000