Оригинален формат:  DCP

Година на објавување:  2015

Времетраење:  108′

Режисер:  Јан Цвитковиќ

Продуцент:  Алеш Павлин, Андреј Штритов, Роберт Насков, Ондреј Зима, Павел Берчик

Монтажа:  Дафне Јемершиќ, Милош Калушек

Сценарио:  Јан Цвитковиќ

Директор на Фотографија: Јуре Цернец

Музика:  Александар Пешут – Шатци

Главни Улоги:  Жига Фодрансберг,Марко Миладиновиќ, Давид Фурлан, Јана Препелух, Марјута Шламиќ, Александар Русиќ, Маријана Брецељ, Петре Арсовски

Кратка содржина:
Љубљана, област Шишка: Федр, Миле и Зекир, тројца пријатели од детството, сега се веќе во своите триесетти години. Федр е поранешен скинхедс. Тој има пет-годишна ќерка, Кристина, која ја сака бескрајно, но не ја гледа многу често. Зекир е сирак. Тој живее во младинскиот притворен центар. Миле е »интелектуалец«, кој делува сигурно, но всушност, тој се ‘уште живее со својата мајка. Неговиот татко е поранешен ЈНА офицер, кој се преселил назад во Македонија во деведесеттите години. Сите тројца заработуваат за живот со чудни работи. Миле, дополнително, има мала лабораторија за марихуана во неговиот стан. Ниту еден од нив не е многу успешен во животот. Еден ден, тетката на Федр умира и нему му ја остава својата шивачка работилница. На почетокот, тројцата пријатели не знаат што да прават со местото, но потоа им доаѓа идеа да отворат пицерија. Но оваа пицерија не е вообичаена пицерија.


Фестивали:

  • Фестивалот на европски филм – Синедејс, Македонија, 2015
  • Филмски фестивал Котбус, Германија, 2015
  • Филмски фестивал „Let’s CEE“, Виена, Австрија, 2015
  • Филмски фестивал „CinEast“, Луксембург, 2015
  • Филмски фестивал, Трст, Италија, 2015
  • Меѓународен филмски фестивал “ФЕСТ”, Белград, Србија, 2015
  • „World Film Festival“, Монтреал, Канада, 2015

Продуцентски куќи:
Perfo,
Trg MDB, 4
1000 Ljubljana,
Slovenia
Phone: +386 1 232 14 68
Fax: +386 1 232 14 69
info@perfo.si
www.perfo.si

Кино Око
Нобелова 12а/6
1000 Скопје,
Македонија
contact@kinooko.com.mk
www.kinooko.com.mk

Evolution Film
Soukenicka 1196/11
11000 Prague 1,
Czech Republic
ef@evolutionfilms.cz
www.evolutionfilms.cz