Шнајдерките

Оригинален формат:
HDV
Година на објавување:
2010
Времетраење:
30 мин.
Режисер:
Билјана Гарванлиева
Продуцент:
Огнен Антов, Кристиан Бетз
Сценарио:
Билјана Гарванлиева
Директор на Фотографија:
Димо Попов
Музика:
Роберт Рабеналт
Главни Улоги:
Ериела Митрева, Весна Здравковска, Коле Партаклиски, Сузана Стојанова
Кратка содржина:

Ова е приказна за шнајдерките во малиот град Штип во Македонија. Шнајдерките во Македонија се како Пепелашка во глобализираниот свет. Tекстилната индустрија во овој град е во процут. Шнајдерките на работното место работат со лојални клиенти како Бенетон, Версаче, H & M, тие го прават тоа подобро и од кинеската конкуренција. Една шнајдерка мора да шие 120 кошули дневно. Ако таа сака да купи една од кошулите кои ги шие во Бенетон, таа ќе мора да работи напорно цел месец. Постои целосна вработеност кај жените од Штип, но мажите се невработени. Во „Шнајдерките“ се покажува женскиот поглед кон последиците од глобализацијата во една земја која се уште нема “нови мажи”.

Награди:

„Срцето на Сараево“ Гран при за најдобар документарен филм – Сараевски Филмски Фестивал, Босна и Херцеговина, 2010

Фестивали:

Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013

Балкански Филмски Фестивал, Оденсе, Данска, 2011

Европски Филмски Фестивал, Букурешт, Романија, 2011

ФИПА Биариц – Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција, 2010

14ти Меѓународен фестивал за документарен филм Јихлава, Чешка, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм Слободна Зона, Белград, Србија, 2010

Меѓународен фестивал за документарна режија, Херцег Нови, Црна Гора, 2010

Меѓународен женски филмски фестивал, Дортмунд, Германија, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм и видео-арт Каселер Докфест, Касел, Германија, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм Документарист, Истанбул, Турција

Меѓународен фестивал за документарен филм Минхен, Германија

Продуцентски куќи:
Дрим Фектори
 13 Ноември 5/8 
1000, Скопје, Македонија
Тел: +389 2 3111125
Факс: +389 70 255888
info@dream.com.mk
ognenantov@gmail.com
contact@dfm.mk
www.dfm.mk


Gebreuder Beetz Germany
Im Mediapark 6a
50670 Köln, Germany
www.gebrueder-beetz.de
2018-10-22T14:11:47+00:00