Оригинален формат: Arri Alexa

Година на објавување: 2012

Времетраење: 25 мин.

Режисер: Изер Алиу

Продуцент: Елизабет Квитил

Монтажа: Алине де Алмеида Ланде

Сценарио: Тор Хубро Стене

Директор на Фотографија: Џон – Ерлинг Холменес Фредриксен

Главни Улоги: Бурхам Амити, Бесим Муртезани, Алтин Аџани


Кратка содржина:

Горе во планините на Македонија, во едно мало село, Иса (10) е момче кое се обидува да биде маж, како неговиот татко. И мажите не плачат. Откако од домашното бачило, една овца ќе се изгуби, Иса е испратен од страна на неговиот татко да ја најде овцата. Неговиот помал брат му се придружува во потрагата. Двете момчиња се сами во планините обидувајќи се да ја најдат овцата. Студена и темна ноќ… Обилни доќдови… Удира гром и Хамид е повреден. Иса е соочен со дилема. Дали треба да ја исполни својата одговорност кон татко си и да ја продолжи потрагата по овцата или треба да се грижи за својот брат и да го однесе дома?


Награди:

 • Награда од жирито за филм на европскте школи – Premiers Plans Film Festival, Франција, 2014
 • Награда од студентите на Анжер – филмови на европскте школи – Premiers Plans Film Festival, Франција, 2014
 • Награда за најдобра камера – Festival ZUBROFFKA, Полска, 2013
 • Награда од студентско жири – Rencontres Henri Langlois Festival International des Ecoles de Cinema, Poitiers, Франција, 2013
 • Специјална награда од жири – Rencontres Henri Langlois Festival International des Ecoles de Cinema, Poitiers, Франција, 2013
 • Најдобар краткометражен игран филм – Chicago International Children’s Film Festival, САД, 2013
 • Награда од публика за најдобар краток игран филм – Central and Eastern European Film Festival “CinEast”, Луксембург, 2013
 • Награда за најдобар краток филм – Norwegian Short Film Festival, Норвешка, 2013
 • Награда „Песочен часовник“ за најдобро сценарио од Здружение на писатели на Норвешка – Norwegian Short Film Festival, Норвешка, 2013
 • Најдобра режија – Tetova International Film Festival (ODA), Тетово, Македонија, 2013
 • Најдобар краткометражен филм – Asterfest – International Short Film Festival, Струмица, Македонија, 2013
 • Почесно признание – Minimalen Short Film Festival, Норвешка, 2013
 • АМАНДА награда за најдобар краткометражен филм – Norwegian International Film Festival, Норвешка, 2012
 • Најдобар краткометражен филм – Bergen International Film Festival , Норвешка, 2012
 • Најдобра камера – Den norske studentfilmfestival, Норвешка, 2012

Фестивали:

 • Short Film Festival of Grenoble, Франција, 2016
 • Poznan International Young Audience Film Festival Ale Kino, Полска, 2013
 • The Golden Elephant – International Children’s Film Festival, Индија, 2013
 • Alcine – Alcala de Henares Film Festival, Шпанија, 2013
 • International Festival Signes de Nuit, Париз, Франција, 2013
 • International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2013
 • Dokufest – International Documentary and Short Film Festival, Призрен, Косово, 2013
 • Big Sur International Short Film Screening Series, Калифорнија, САД, 2013
 • Love&Anarchy – Helsinki International Film Festival, Финска, 2013
 • Roshd International Educational Film Festival, Техеран, Иран, 2013
 • Skopje Film Festival, Македонија, 2013
 • Verdal International Film and Theatre Festival, Норвешка, 2012
 • Norwegian Short Film Festival, Гримштад, Норвешка 2012

Продуцентски куќи:
Веда Филмс
Социјалистичка зора 36-1/3
1000 Скопје, Македонија
elena.staniseva@gmail.com

Den Norske Filmskolen
Gudbrandsdalsvegen 350
Postboks 956
2624 Lillehammer 
fredrik.graver@hil.no