Продуцент:Љупчо Стојановски

Извршен продуцент: Горан Цветковски

Режисер: Аљоша Симјановски

Сценарист:Аљоша Симјановски

Директор на фотографија: Диме Пејовски

Едитор:Горан Цветковски

Дизајнер на звук: Војчо Николовски

Кастинг: Велибор Педевски


Синопсис:

ЏАЗзМАН е проект – документарна сторија за живот посветен на уметноста на џезот, – која ја раскажува ВЕЛИБОР ПЕДЕВСКИ, човекот своевиден фокус на збиднувањата на овој творечки феномен … „ една од најпрестижните и најважните културни американски експорти што го освои светот, како своевидна мултикултурна уметност, но и како методолошка постапка и одредница на артистичките слобода.

“Нема друго место на светот како Њујорк”, – скопјанецот Велибор Педевски, кој повеќе од четврт столетие живее во овој динамичен урбан метеж. Овде се сетираат трендовите, се профилираат жанровите. Овде е роден и џезот за што Велибор има интересна теза – „тоа е креатвен чин – нешто како македонското фрескосликарство во древните цркви и манастири…“

МК | Завршен, 2019 | Документарен | Продукција Zojder

zojder@yahoo.com