Година на објавување:  2015

Времетраење:  90 мин.

Режисер:   Даријан Пејовски

Продуцент:  Томи Салковски, Валон Бајгора, Или Ука

Монтажа:  Владимир Павловски

Сценарио:  Даријан Пејовски, Игор Иванов

Директор на Фотографија:  Димо Попов

Музика:  Александар Пејовски

Главни Улоги:  Ирена Ристиќ, Камка Тоциновски, Адем Карага, Милица Стојанова, Салаетин Билал

Кратка содржина:
Септември е психолошки трилер во кој се говори за импликаците од семејното и сексуалното насилство. Јана и Марика се запознаваат во воз и бргу се зближуваат. Одат на село, во изолиран планински крај што крие многу тајни за минатото на Јана. Времето минува бавно и тензично, а сомнежот за нивните вистиснки намери е сé посилен. Една по една, тајните се откриваат. Марика е убиец во бегство, а Јана е дојдена за одмазда. Немаат друг излез освен да си помогнат и секоја од нив да ја оствари својата вистинска цел.


Награди:

 • Најдобра филм – Balkan Florence Express Festival, Фиренца, Италија, 2018
 • Најдобра музика – Фестивал на филмови од југоисточна Европа, Париз, Франција, 2016
 • Награда за најдобар филм, најдобра режија, најдобра актерка – Фестивал на филмови од југоситочна Европа, Берлин, Германија, 2016
 • Најдобро сценарио – Фестивалот на европски филм – Синедејс, Македонија, 2015

Фестивали:

 • 7.Интернационален кино фестивал ,,Славјанска приказна“, Софија, Бугарија, 2019
 • Цинеплекс Скопје, 2018
 • BalKam, Slovenska kinoteka , Љубљана, Словенија, 2018
 • СоФест 2018 – Западни Балкани, Софија, Бугарија, 2018
 • Кинотека на Македонија, 2018
 • Balkan Florence Express Festival, Фиренца, Италија, 2018
 • LET’S CEE Филмски фестивал, Виена, Австрија, 2017
 • CinEast- Фестивал на централен и источно-европски филм, Луксембург, Луксембург, 2016
 • 25 години филм во независна Македонија, Кинотека на Македонија, 2016
 • Филмски фестивал  на Jугоисточна Европа, Париз, Франција, 2016
 • Филмски фестивал  на Jугоисточна Европа, Берлин,Германија, 2016
 • Grenzland, Селб, Германија, 2016
 • Филмски фестивал трилер, Лиеж, Белгија, 2016
 • Меѓународен филмски фестивал – Febiofest,Прага, Чешка, 2016
 • Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Србија, 2016
 • Меѓународен филмски фестивал во Чикаго, САД, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал во Едирне, Турција, 2015
 • Меѓународен филмски фестивал во Братислава, Чешка, 2015
 • Синедејс Фестивал на европски филм, Македонија, 2015
 • Филмски фестивал Котбус, Германија, 2015
 • Интернационален Филмски Фестивал во Чикаго, Соединетите Американски Држави, 2015
 • „World Film Festival“, Монтреал, Канада, 2015

Продуцентски куќи:
Скопје Филм Студио
Славејко Арсов бр.15
1000 Скопје, Македонија
office@sfs.mk

Копродуценти:
Ikone Studio
32 Luan Haradinajnr 17-1
Prishitina, Kosovo
info@kone-studio.tv
www.kone-studio.tv