ХАНА

XK, MK | Пост продукција | Драма |
Продукција AJO Pictures (XK), Ко-продукција Domino Production

Режисер: Ујкан Хусај
Продуцент: Куштрим Колики
Сценарист: Фадил Хусај
Директор на форографија: Самир Карахода

СИНОПСИС:

Сара одлучува дека за 18‐тиот роденден на нејзиниот син Кораб да му ја ослободи собата која ја користеше како канцеларија за нејзината работа во здружението за  третман на силуваните жени за време на војната.  Таа повторно ја  доживува сцената на бегството од Приштина  со нејзиниот  татко маскиран како жена,наоѓањето на нејзиниот маж изгорен во неговото ателје, заедно со други морничави  слики на населбите во Приштина, претворен во град на духови.   Филмската екипа сега е поставено на место на снимање во едно училиште во село,каде ги прават подготовките за масовните сцени на одвојување на мажите и жените од  колона, убиство на дел од мажите, кои ги соблекуваат голи и ги убиваат додека ги  тераат да бегаат, и на жените кои ги силуваат во просториите на училиштето. Сара  додека го гледа снимањето и се враќаат сцените кои се случиле во ова училиште  заедно со нејзиниот татко и брат, кои Јанош(унгарскиот режисер) ги прави дел од  филмската приказна. Понудата на Јошуа, и по големо двоумење дека тоа еединствениот начин преку Хана да се ослободи од траумите на нејзиното минато. При снимање на сцените на сетот, Сара открива друго лица  на нејзиниот силувач.  Со убиството на нејзиниот офицер(преку филмот) и обелоденување на тоа што се  случило пред  18 години, Сара повторно се чувствува ослободена. Но уште извесно  време таа ќе биде принудена да ја крие вистината за вистинскиот татко на Кораб.

oahmeti@gmail.com