СОСЕДИ

Грузија, МК | 2018 | 85’ | 2K | Драма |
Продукција Artizm Studio (Грузија) Ко-продукција by Small Moves (MK)

Режисер: Grigor Abashidze
Продуцент: Lasha Khalvashi, Svetozar Ristovski
Сценарист: Grigor Abashidze
Директор на звук: Dejan Dimeski
Едитор: Caucasian Film Service
Дизајнер на звук: Igor Popovski
Музика: Rezo Kiknadze
Кастинг: Tornike Gogorichiani, Ia Sukhitashvili, George Bochorishvili, Nino Koridze

СИНОПСИС:

Соседите во дворски комплекс на станови во Стар Тбилиси, иако се сиромашни, живеат како едно големо пријателско семејство, сè до денот кога ќе дојде еден инвеститор да понуди голема сума пари за нивните трошни куќи. Повеќето од невработените и мрзливи соседи се екстатични, отсекогаш сонувале за таква ситуација. Сепак, постои еден вреден и мотивиран човек – Гиа – кој ја отфрла понудата. Сите обиди да го убедат Гиа да го продаде својот дом се залудни. На денот кога соседите конечно да мора да ја прифатат или одбијат понудата, Гиа е пронајден убиен во неговиот дом. Полицијата не е во состојба да го најде убиецот и случајот останува нерешен. По смртта на Гиа, соседите со задоволство ја прифаќаат понудата. Но, инвеститорот е уапсен за финансиска корупција. Вдовицата и синот на Гиа се преселуваат да живеат на друго место. Останатите соседи остануваат во дворот, но сега се сомневаат меѓу себе

www.smallmovesfilms.com
svetozar@smallmovesfilms.com