НЕЗО

МК | 2020 | Документарен |
Продукција Time Lapse

Режисер: Мерита Коколи
Продуцент: Ромир Јакупи
Сценарист: Мерита Коколи
Директор на фотографија: Спартак Пападхимитри

СИНОПСИС:
“Незо” е документарен игран филм кој се основа на вистинскиот расказ на медицинската сестра Љупка Сиљјанова Ципушева, која била ангажирана во Кампот за бегалци Стенковец за време на конфликтот во Косово и бомбардирањата на Нато во 1999 година. Таа раскажува за Незо, момчето преведувач во кризниот период во кампот.
Незо е 16 годишно момче кое познава 5 странски јазици и работи како преведувач во кампот Стенковец. Во приказната се појавуваат медицинската сестра и гинекологот од Германија, сите во служба во тој период во бегалскиот камп.

 

ФЕСТИВАЛИ:

  •  Tetova International Film Festival Oda, Тетово, С.Македонија, 2020

timelapseint@gmail.com