ЛЕТЕЧКИОТ ЦИРКУС

ISO Codes за Ко-продукциски држави: КОС, МКД
Година на објавување: 2019
Времетраење: 115 min.
Оригинален формат: 2K
Screening Format:DCP
Жанр: Црн хумор

Директор: Фатос Бериша
Продуцент: Вјоша Бериша, Кристијан Буровски, Томи Салковски, Валон Бајгора, Агон Ука
Сценарист: Фатос Бериша
Директор на фотографија: Алмир Џиколи
Едитор:  Владимир Павловски
Дизајнер на звук: Игор Поповски
Музика: Огњен Анастасовски
Главни улоги: Арменд Смајли, Тристан Халилај, Африм Мучај, Шпетим Селмани, Велибор Топиќ

СИНОПСИС:

Четири комичари заглавени во трагедија.
Група на актери од Косово ги надминуваат ризиците од нелегално преминување на границата кон Албанија, со надеж дека ќе го сретнат својот идол Мајкл Палин од Монти Пајтон.

ФЕСТИВАЛИ:

  • Festival of Europen film – Cinedays, Скопје, 2020 – Компетиција
  • Santa Barbara IFF, 2020 –Официјална програма, Најдобар интернационален долгометражен филм
  • Cleveland International Film Festival, 2020 – Компетиција
  • Tallinn Black Nights Film Festival , 2019 – Официјална програма
  • Fabrigue du Cinema , Italy, 2019 -Компетиција, Најдобар интернационален долгометражен филм

ПРОДУКЦИСКА КУЌА:
Име: B2 film
Адреса: Mother Theresa Bul. RTK Building , flor 7/71, Pristina
Емаил: tfc@b2agency.com
Веб: b2agency.com

КО-ПРОДУКЦИСКА КУЌА:
Име: Black cat production
Адреса: Metropolit Teodosij Gologanov 98/3-6, Skopje
Емаил: mailbcproduction@gmail.com

КО-ПРОДУКЦИСКА КУЌА:
Име: Ikone Studio
Адреса: Hajrullah Abdullahu, Prishtina
Емаил: info@ikone-studio.tv