КРЕАТИВНА ЕВРОПА МЕДИА СО ПОДДРШКА ЗА „МАКЕДОКС“ И НАЈНОВИОТ ФИЛМ НА „СЕСТРИ И БРАТ МИТЕВСКИ“

Задоволство ни е да ве известиме за последните успеси во македонскиот филмски сектор кои доаѓаат преку директната поддршка од програмата Креативна Европа МЕДИА која го финансира аудиовизуелниот сектор во Европа.

„Најсреќниот човек на светот“ – новиот филм во развој на продукцијата „Сестри и брат Митевски“, режија на Теона Стругар Митевска ја доби поддршката од Креативна Европа МЕДИА во износ од 30.000 евра на повикот за „Развој на проекти“.

Филмот е по сценарио на Теона Стругар Митевска и Елма Татарагиќ и ќе биде претставен на Канскиот филмски фестивал пред повеќе продуценти, дистрибутери, продажни агенти, фестивалски селектори како дел од програмата  за развој на проекти Ателjе. Филмот „Најсреќниот човек на светот“ ја доби и првата награда за развој на проект од Еуроимаж во висина од 20.000 евра во рамките на маркетот Синелинк на Сараевскиот филмски фестивал.

Воедно, минатата недела МЕДИА Деск МК официјално објави и дека фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“ петта година по ред доби поддршка од Креативна Европа МЕДИА на повикот за Фестивали . Поддршката за „Македокс“ се однесува за изданието во 2020-та година и изнесува 27.000 евра. Фестивалот „Македокс“ веќе го најави и партнерството со три фестивали на документарен филм (ДОК.фест Минхен, Докс Барселона и ФИПАДОК) со кои заедно ја формираат мрежата ФестДокс Нетворк. Партнерството меѓу овие четири клучни фестивали за документарни филмови е резултат на заедничката цел за поддршка и промоција на исклучителните креативни документарни филмови, како и зголемување на нивната достапност кон што поголема публика.

Поддржани проекти:

http://ced.mk/ced-media/poddrzani-proekti/

Искрени честитки до тимот на „Македокс“ и продукцијата „Сестри и брат Митевски“ од Агенцијата за филм на Република Северна Македонија и Креативна Европа МЕДИА Деск МК.