СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Владите на Франција и С. Македонија потпишаа Договор со кој ќе се зајакне филмската копродукција помеѓу двете земји

 

Република Северна Македонија и Франција потпишаа Договор кој се однесува на филмската копродукција помеѓу двете земји, во кој надлежни институции се Агенцијата за филм на Република Северна Македонија и Францускиот Националниот центар за кинематографија и анимирани слики.

„Во рамките на една посета на Париз што се одржа на 23 февруари 2021, нашите двајца Министри за надворешни работи, Г-динот Жан-Ив Ле Дријан и Г-динот Бујар Османи потпишаа Договор за копродукција во областа на филмот. Посакуван од страна на Македонската агенција за филм, овој Договор претставува пред сè признание на македонската кинематографија која е во полна обнова, а ја имаме денес таа среќа со нас да бидат двајца нејзини најголеми претставници.

 

Но кои се предностите на овој договор? Конкретно тоа значи дека една идна француско-македонска копродукција ќе може да побара поддршка во Франција исто како да е француски филм. Како што знаете, Франција го има еден од најуспешните системи за поддршка на филмот. Дали е тоа случајност? Франција е земја во којашто се снимаат најмногу филмови во Европа, со повеќе од 200 реализации годишно.

 

Постои веќе француско-македонска соработка во областа на филмот. Сметам дека со овој договор, условите се обединети за оваа соработка да се интензивира уште повеќе, а врз основа на овој Договор, да изградиме повеќе надеж за младите и блискост за граѓаните од нашите две земји. И моја желба е да овој договор биде што побргу инкубатор за едно идно француско-македонски ремек-дело!“изјави Амбасадорот на Р. Франција во С. Македонија Н.Е Сирил Бомгартнер

 

„Овој билатерален Договор помеѓу македонската и француската Влада за филмска копродукција е важен како да потпишете размена на играчи помеѓу македонската и бразилската фудбалска репрезентација. Франција е земја со најдолга и најбогата филмска историја и има огромна важност во европската и светска кинематографија. Македонскиот нов филмски бран кој доживува успеси, со овој Договор ќе може да ги прошири хоризонтите уште повеќе, и да се отвори можност да се создаваат нови квалитетни филмски дела под услови поволни за двете страни.“изјави Бојан Лазаревски – директор на Агенцијата за Филм

„Уште кога почнавме да правиме филмови, сфативме дека единствениот начин да постоиме е да бидеме дел од европскиот систем, и да не бидеме изолирани. Бидејќи убавината и богатството на филмската уметност е токму разновидноста. Преку Еуримаж веќе сме дел од европскиот филм, но овој Договор со Франција е чекор напред.

Уметноста и науката одат пред политиката, а овој Договор е доказ за тоа. Истражував дека Франција веќе има потпишано ваков Договор со Германија, Италија, а фактот што на нашата мала Македонија ù е дадена ваква можност, преку кој не само што може да се аплицира во француските филмски фондови, кои што се многу, но и француските филмови можат да дојдат во Македонија и тоа не само заради локациите туку и заради човечкиот потенцијал: филмските креативци и работници како и актерите.“ изјави Теона С. Митевска, режисер

„Ова е веројатно најголемиот формален исчекор на македонската кинематографија во нејзината скромна историја. Затоа што кога зборуваме за европски филм, во суштината на  оваа кованица стои државата Франција. Не само заради браќата Лимиер, Жорж Мелијес, Трифо, Годар, Лук Бесо, туку затоа што Франција е креатор на европската културна политика која дава рамноправна шанса на малите нации со големите, а овие вредности се втемелени од принципите на Француската Револуција.

Со овој Договор, влегуваме во битот, во суштината на европскиот филм кој претставува критика на општеството, слободата на изразувањето како и културната диверзификација. Среќен сум поради можноста да соработуваме со француски продуценти, со француски автори, бидејќи копродукција не значи само размена на пари, туку значи размена на креативен потенцијал.“ изјави Игор Иванов – Изи, Претседател на друштвото на филмски работници на Македонија

Договорот кој се однесува на копродукција помеѓу двете земји, надлежните институции кои го спроведуваат истиот (Национален центар за кинематографија и анимирани слики – Р. Франција, и Агенција за филм – Р. Северна Македонија) се тие кои се грижат дали е обезбеден баланс во техничкиот и уметничкиот удел во филмските дела реализирани како копродукции

Овој Договор е склучен на неопределено време помеѓу Француската Република и Република Северна Македонија.